Kezdőlap > SQL Azure > Mi az az SQL Azure?

Mi az az SQL Azure?

2012. szeptember 10. hétfő Hozzászólás Go to comments

Az előző fejezetben az SQL Server-rel, annak tulajdonságaival és kezelésével ismerkedhettünk meg. Most a Microsoft SQL Azure-t fogjuk közelebbről szemügyre venni. Az SQL Azure egy felhő alapú relációs adatbázis-kezelő rendszer. Ez egy magas rendelkezésre állású, skálázható, multi-tenant (több-bérlős) szolgáltatás, amit a Microsoft biztosít számunkra a felhő megoldásában. A fejlesztőknek és az üzemeltetőknek mostantól nem kell gondoskodniuk a telepítésről, a beállításokról, patchekről és a menedzselésről, így a fizikai adminisztráció megszűnik, és kizárólag a logikai adminisztráció marad az adatbázis adminisztrátorok számára.

Ha már van egy meglévő adatbázisunk, és azt mi fel szeretnénk tenni a felhőbe, akkor miért ne használnánk a meglévő technológiákat és a tudásunkat? Az SQL Azure ebben segít nekünk, hisz fejlesztési szempontból minimális új tudásra kell szert tennünk ahhoz, hogy a hagyományos SQL Server-es (on-premises – A vállalatnál, helyben telepített SQL Serverek) megoldás helyett SQL Azure-t használjunk.

Azoknak a cégeknek, amelyek egy internet alapú szolgáltatást akarnak nyújtani, sokféle kihívással kell szembenézniük. A felhasználók ugyanis az adataikat el szeretnék érni akár többféle készülékről vagy platformról. Az adatbázis méretétől, annak rendelkezésre állásától elég sokféle problémát kell leküzdenünk. Ha a hagyományos modellt tekintjük alapul azaz, hogy a fizikai szerver és vele együtt az SQL Server is a mi fennhatóságunk alatt van, akkor több problémára is figyelnünk kell. Egyfelől szükségünk lesz egy vagy több szerverre, operációs rendszerre, adott termékek licenszére, tárhelyre, hálózatra stb. A rendszergazdáknak figyelniük kell a rendszer állapotát, teljesítményét, rendelkezésre állását, és ha valami probléma van, akkor be kell avatkozniuk. A rendszerünknek természetesen probléma esetén is válaszképesnek kell lennie. Nem engedhetjük meg, hogy egy-egy karbantartás esetén a felhasználók ne érjék el a szolgáltatásokat. Ha belegondolunk abba, hogy egy ilyen típusú rendszer megépítése és üzemeltetése mennyi munkaórába és pénzbe kerül, rájövünk, hogy ez nem egy költséghatékony megoldás. Akkor, hogy lehetne megoldani ezt a problémát költséghatékony módon? Hisz gondoljuk csak bele, mennyibe kerül egy szerver beszerzése, és ha hibatűrő rendszert akarunk, akkor nem egy, hanem több szervert kell vásárolnunk. A licenszek sem olcsók, és még nem beszéltünk a rendszergazdák bérezéséről és a bevezetés költségeiről. Ez így nagyon soknak tűnik. Viszont ha már egy meglévő hibatűrő infrastruktúra, akkor miért ne vásárolhatnánk erőforrást anélkül, hogy pénz hegyeket pazarolnánk el egy saját megoldás kivitelezésére. Ha költséghatékonyabbak szeretnénk lenni ilyen téren, akkor a Microsoft SQL Azure erre kitűnő megoldás! Ráadásul ugyanazokkal az eszközökkel dolgozhatunk, mint eddig, hisz az SQL Azure az eszközeink nagy részét támogatja. Fejlesztési szempontból pedig ugyanaz a T-SQL, mint az on-premises SQL Server esetén, néhány apróbb különbség van a két változat között.

Az SQL Azure tulajdonképpen egy módosított SQL Server motor, amely kiemelkedően magas rendelkezésre állást és hibatűrést biztosít a felhasználóknak.

Nézzük meg, milyen előnyei vannak annak, hogy az adatbázisunk a felhőben van:

  • Nincs szükség hardware-re.
  • Nincs fizikai telepítés.
  • Licenszeket nem kell beszereznünk és/vagy megvásárolnunk.
  • Patchek és frissítések telepítése automatikusan történik.
  • Magas rendelkezésre állású és hibatűrő a rendszer.
  • Az adatbázisok mérete rugalmas, egyszerűen csökkenthető vagy épp növelhető az üzleti igényeknek megfelelően.
  • A meglévő SQL Server-es eszközökkel kezelhető (pl. SSMS).
  • T-SQL támogatás.
  • Annyit fizetünk érte, amennyit használjuk.
  • Könnyű költségelszámolás.

Fontos megjegyeznünk, hogy az SQL Azure adatbázisokat nemcsak Windows Azure-ban hosztolt alkalmazásból tudjuk elérni. Akár a világ távoli pontjáról is ugyanúgy használni tudjuk az adatbázist. Viszont azzal tisztában kell lennünk, hogy az SQL Azure funkcionalitásban bizonyos téren kevesebbet tud, mint az on-premises SQL Server. Például: Analysis service vagy Online Analytical Processing (OLAP) még nem érhető el az SQL Azure jelenlegi változatában. De korábban is voltak olyan funkciók, amik az első változatba nem kerültek bele, később viszont elérhetővé váltak. Ilyen például az SQL Azure Reporting. Ma már ez a funkció elérhető, és mivel ez online platform, ezért a frissítés is egyszerűen történik.

Az alábbi lista az SQL Azure fontosabb hiányosságokat sorolja fel. Abban az esetben, ha számunkra ezek nélkülözhetetlen funkciók, akkor ne válasszuk az SQL Azure-t!

  • Elosztott tranzakciók
  • Elosztott lekérdezések
  • FILESTREAM Data
  • Beépített Full-Text Search
  • CLR
  • Service Broker
  • Fizikai szerver és katalógus
  • Adatbázis Mirroring
  • Extended Stored Procedures
  • Tábla particionálás

További hiányosságok ezen az oldalon találhatók.

Az SQL Azure rugalmas, skálázható és biztonságos rendszer. Mit is jelent ez?image

Az egyértelmű, hogy rugalmas és skálázható, hiszen az igényeinknek megfelelően változtathatjuk az adatbázisaink méretét, és annak függvényében fizetünk, amennyit felhasználtunk. De mitől biztonságos a rendszer? Az SQL Azure-ban minden adatbázisról kettő darab replika készül. Abban az esetben, ha az egyik kiesik, annak szerepét a következő átveszi. Ekkor ismét készül egy replika, hogy mindenképpen három példány legyen az adott adatbázisból. Így ha hiba történik, az adataink mindig rendelkezésre állnak.

Gyakran merül fel viszont a kérdés, hogy hogyan tudunk biztonsági mentést készíteni az adatbázisunkból. Hisz az on-premise megoldásoknál ez triviális dolog. Az SQL Azure esetében jelenleg még nincs erre beépített lehetőség. Persze saját megoldást készíthetünk, amivel lekérdezzük az adatbázis tartalmát, majd azt eltároljuk egy fájlban, de az mégse ugyanaz, mint egy bak fájl.

Kategóriák:SQL Azure Címkék: , ,
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Hozzászólás