Kezdőlap > SQL Azure > SQL Azure Data Sync

SQL Azure Data Sync

2012. szeptember 26. szerda Hozzászólás Go to comments

Az SQL Azure Data Sync segítségével a saját on-premise SQL Szerverünk és az SQL Azure között szinkronizálhatjuk az adatainkat. Sőt akár több SQL Azure példány között is történhet szinkronizáció. Ez a technológia a Microsoft Sync Frameworkon alapul. A szinkronizáció kétirányú is lehet. Nézzük meg, hogy hogyan lehet egy szinkronizációs mechanizmust létrehozni! Akár SQL Server Express változatával is szinkronizálhatunk.

Ezt a funkciót a „régi” Silverlightos portálon mutatom be, ugyanis ez a funkció az új HTML5-ös portálon a könyv írásának pillanatában még nem érhető el.

1. Lépjünk be az Azure Management Portálra! A feladat elvégzéshez már rendelkeznünk kell egy SQL Azure-os adatbázissal. (A korábbi részében ennek létrehozását részletesen bemutattuk.)

2. Kattintsunk a jobb oldali navigációs sávon a Data Sync menüpontra!

3. A jobb oldalon megjelenő elfőzetések között válasszuk ki azt, amelyikhez kötni szeretnénk. (amihez az SQL Azure adatbázisunk tartozik), majd kattintsunk a Provision gombra!

4. Megjelennek a szerződési feltételek. Olvassuk el, majd fogadjuk el őket!

5. A megjelenő ablakban válasszuk ki a számunkra megfelelő régiót. Fontos, hogy a Sync régiójának meg kell egyeznie az adatbázis régiójával. Tehát ha az adatbázisunkat North Europe-ban hoztuk létre, akkor a Sync Regió beállításnak ezzel meg kell egyeznie. Ha ezzel megvagyunk, kattintsunk a Finish gombra!

6. Létrehoztunk egy Sync group-ot a kiválasztott régióban! Itt kell kiválasztanunk, hogy on-premise SQL Server és SQL Azure között szeretnénk szinkronizálni vagy SQL Azure adatbázisok között. Kattintsunk a Sync between On-Premise and SQL Azure Databases menüpontra!

image

7. A megjelenő ablakban adjuk meg a Sync Group nevét! Ennek a névnek egyedinek kell lennie! Mi most a SyncDemo nevet adjuk neki.

image

8. A jobb oldalon megjelenő Configuration vezérlőnél beállíthatjuk, hogy a szinkronizáció milyen időközönként történjen meg. Ezt mi most 10 percre állítjuk. A legkisebb beállítható szinkronizációs idő 5 perc, a legnagyobb a maximum 1 hónap lehet. Itt állíthatjuk be azt is, hogy konfliktus esetén a kliens (Helyi SQL Sever) vagy a HUB (SQL Azure) nyerjen. Ez a beállítás projektfüggő, de ennél a példánál mi a Hub-ot részesítjük előnyben.

image

9. Ha beállítottuk a nekünk megfelelő beállításokat, kattintsunk a következő lépés gombra! Második lépésként meg kell adnunk a helyi SQL Server beállításait, amihez szinkronizálni szeretnénk. Kattintsunk a Click to add a SQL Server database menüpontra!

image

10. Megjelenik az Add Database to Sync Group ablak. Az ablak alsó részében van a Sync Direction beállítás. Itt állíthatjuk be a szinkronizáció irányát. Megadhatjuk, hogy csak a Hubra szinkronizáljunk (Sync to the Hub), megadhatjuk, hogy csak a Hubról szinkronizáljunk a kliens felé (Sync fron the Hub) vagy pedig azt, hogy a szinkronizáció kétirányú legyen (Bi-directional). Mi most a kétirányú szinkronizációt fogjuk választani. Konfliktus esetén a Configuration vezérlőnél megadott szabályok érvényesülnek. A Database elemen belül válasszuk ki az Add a new SQL Server database to the sync group menüpontot! Ez akkor kell, ha ezelőtt még nem adtunk hozzá ilyen csoportot a Sync Grouphoz. Ellenkező esetben akár ki is választhatnánk a felajánlott listából (Select from the existing sync member databases). Ha kiválasztottuk a nekünk megfelelő menüpontot, kattintsunk a Next/Finish gombra!

image

11. A következő ablakban meg kell határoznunk, hogy van-e már Client Sync Agentünk vagy sem. Amennyiben először használjuk ezt a Sync Groupot, nem lesz. Kattintsunk az Install a new Agent –re, majd kattintsunk a Next gombra!

image

Ez az Agent egy kis alkalmazás, ami a szinkronizációt végzi a helyi SQL Server és az Azure között. Ez az alkalmazás http protokollon keresztül kommunikál a felhővel. Így nem szükséges semmilyen tűzfa beállítást módosítani a számára.

Ha a böngészőből elérjük ezt az oldalt, akkor az Agentnek is működnie kell.

12. A megjelenő ablakban első lépésként töltsük le az SQL Azure Data Sync Agent-et! (Jelenleg Preview változat érhető el!) Ezt az alábbi címről is elérhetjük http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkID=226849.

13. Miután letöltöttük, telepítsük az alkalmazást! Az alkalmazás telepítése egyszerű, mindössze egy fontos kérdést tesz fel, mégpedig azt, hogy mi legyen annak a felhasználónak a neve és jelszava, akinek a nevében a szinkronizációs szolgáltatás működni fog! Ennek a felhasználónak el kell tudni érni az SQL Servert is!

image

14. Ha sikerült a telepítés, indítsuk el a Microsoft SQL Azure Data Sync Agent –et! Ehhez rendszergazdai jogosultságok kellenek!

image

15. Az alkalmazás elindulását követően kattintsunk a Submit Agent Key menüpontra! A megjelenő ablakban egy Agent Key-t vár. Ezt az Agent Key-t a Windows Azure Management portálon találjuk.

16. Térjünk vissza a portálra, és az Install a New Agent ablakban a Step 2 -nél határozzuk meg az Agent nevét! Ez általában a gépünk hosztneve szokott lenni, de lehet más is. Majd kattintsunk a Generate Agent Key menüpontra! Ha sikerült legenerálnia, másoljuk ki a kulcsot, és illesszük be a Microsoft SQL Azure Data Sync Agent-be, majd kattintsunk az OK gombra!

image

image

17. Ha ezzel megvagyunk, kattintsunk a Register menüpontra! Ekkor felugrik az SQL Server Configuration ablak. Itt adhatjuk meg az SQL Serverünk elérhetőségét. A Servernél az SQL Szerver címét és szükség esetén példányát kell megadnunk. Ez jelen esetben a .\SQLEXPRESS, azaz a lokális gép SQLEXPRESS példánya. A Database-nél azt az adatbázist kell megadnunk, amit szinkronizálni szeretnénk. Ebben a példában ez a Northwind. Ha Windows Authentication-t választunk, nem kell hitelesítési információkat megadni. SQL Authentikációnál az adott SQL Serverhez és/vagy adatbázishoz tartozó hitelesítési adatokat kell megadnunk.

image

18. Kattintsunk a Test Connection menüpontra! Ha sikerül kapcsolódnia, akkor kattintsunk a Save gombra! Ekkor a felhasználói felületen megjelenik az az adatbázis, amit előzőleg hozzáadtunk.

image

19. Térjünk vissza a Management portalra, és az Install a New Agent ablakban kattintsunk a Next gombra!

20. Az Add Database to Sync Group ablakban kattintsunk a Get Database List gombra! Ekkor letölti az összes adatbázis fejlécet, amit a kliensben hozzáadtunk. Jelen esetben csak a Northwindes adatbázis fog megjelenni a lenyíló listában.

21. Válasszuk ki a számunkra szükséges adatbázist! (Jelen esetben azt az egyet, amit előzőleg hozzáadtunk.)

image

22. Ha ezzel megvagyunk, akkor kattintsunk a Finish gombra!

23. Meghatároztuk a kliens gépünk beállításait. Most már csak a cél SQL Azure szerver beállításait kell megadnunk. Kattintsunk a Click to add a Windows Azure SQL databases as the Sync Hub gombra!

image

24. A megjelenő ablakban meg kell határoznunk az SQL Azure szerverünk elérhetőségi adatait. Ezt követően kattintsunk az Add gombra!

image

25. A varázsló ekkor ismét a konfliktuskezelést kérdezi meg tőlünk. Ugyanazt, amit korábban már meghatároztunk. Ha nem akarunk ezen változtatni, kattintsunk a tovább szimbólumra!

26. Elérkeztünk az egyik legérdekesebb részhez, a Dataset kezeléshez. A megjelenő ablakban kattintsunk az Edit Dataset gombra!

27. Felugrik a Define Dataset for Syncronization ablak. Itt határozhatjuk meg, hogy mely táblákat szeretnénk szinkronizálni. Mi most válasszuk ki a Customers táblát! Azt is meghatározhatjuk, hogy melyik oszlopot szinkronizáljuk. Majd kattintsunk az OK gombra!

image

28. Amint visszatértünk a fő oldalra, láthatjuk az összegzést. Majd kattintsunk a Deploy gombra!

image

Most már minden lépést elvégeztünk. Ha most változtatunk valamit a helyi SQL Serveren, akkor az a következő frissítéstől már az SQL Azure-ban is látszani fog. Abban az esetben, ha az SQL Azure adatbázisban történik változás, a lokális szerver is megkapja az új adatokat a következő frissítéskor. Ne feledjük, most a frissítés kétirányú (bi-directional)! Ha pedig ütközés van, a beállításaink szerint a HUB azaz az SQL Azure adatbázis fog nyerni.

Reklámok
Kategóriák:SQL Azure Címke: ,
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: