Kezdőlap > SQL Azure > SQL Azure Migration Wizard

SQL Azure Migration Wizard

2012. szeptember 24. hétfő Hozzászólás Go to comments

A SQL Azure Migration Wizard (SQLAzureMW) segítségével egyszerűen tudunk migrálni SQL Server 2005/2008/2012-ből SQL Azure-ba. Az SQLAzureMW analizálja az adatbázisunkat, és ha valamilyen kompatibilitási problémát talál, akkor szól, illetve ha tudja, akkor javítja. Így az SQL Serverünkből az adatbázist könnyedén átemelhetjük az SQL Azure környezetbe. A migrációra a következő lehetőségeink vannak: migrálhatunk SQL Server –ből SQL Azure-ba, SQL Azure-ból helyi SQL Server-re, illetve SQL Azure és SQL Azure között is történhet a migrálás.

Az SQL Azure Migration Wizardot a http://sqlazuremw.codeplex.com –ról tölthetjük le. Az oldalon nemcsak a termék, hanem annak a forráskódja is letölthető.

Az SQL Azure Migration Wizard jelenleg két változatban érhető el. A v3.X-es változathoz SQL Server 2008 R2 SP1, míg a v4.X-es változathoz SQL Server 2012 kell.

1. Indítsuk el az alkalmazást (SQLAzureMW.exe)!

2. A megjelenő ablakban most válasszuk ki az Analyze / Migrate menüpontból az SQL Database-t, majd kattintsunk a Next gombra!

image

3. A megjelenő Connect to Server ablakban adjuk meg a helyi/hálózati SQL Serverünk elérhethőségét! Ez ebben az esetben a .\SQLEXPRESS, valamint határozzuk meg, hogy melyik adatbázist szeretnénk migrálni!

image

Ha ezzel megvagyunk, kattintsunk a Next gombra!

4. A megjelenő ablakban kiválaszthatjuk, hogy mely objektumokat szeretnénk migrálni. Ezek a beállítások most jók számunkra. További beállítási lehetőségeink vannak az Advanced menüpont alatt. Itt állíthatjuk be például azt is, hogy csak a sémát, csak az adatot, vagy a tábla sémát és az adatot együtt szeretnénk migrálni. Kattintsunk a Next gombra!

5. Egy Scirpt Wizard Summary fogad minket. Összegzi, hogy mit és hogyan szeretnénk migrálni. Ha ez megfelelő számunkra, kattintsunk a Next gombra!

6. Ezt követően elindul az átalakítás. Ez az adatbázis méretétől függően néhány másodperctől kezdve akár több percig is eltarthat. Ha sikeres volt az átalakítás, kattintsunk a Next gombra! (Az eredményt kimenthetjük *.rtf-be illetve *.sql-be is.)

image

7. Majd felugrik a Connect to Server ablak. Itt viszont most az SQL Azure-hoz kell kapcsolódnunk. Adjuk meg az SQL Azure kapcsolódási beállításait, a szerver nevét, hozzáférési adatait, az adatbázis nevét, majd kattintsunk a Connect gombra!

image

8. Ha mindennel megvagyunk, kattintsunk a Next gombra. Megjelenik egy figyelmeztető ablak, ahol a Yes –re kattintva elindul a szkript az SQL Azure-os adatbázisunkon. A folyamat az adatbázis méretétől függően néhány percig is eltarthat. Ha sikerült, és minden rendben zajlott, akkor az alábbi képernyő fogad:

image

9. Ha most megnézzük az adatbázisunkat, láthatjuk, hogy minden lehetséges adatot átmigráltunk az SQL Azure adatbázisba.

Észrevehetjük, hogy meglévő adatbázisainkat néhány egyszerű lépés segítségével átmozgathatjuk az SQL Azure-os adatbázisba. De ne feledjük, nemcsak SQL Serverből lehet migrálni, lehetőségünk van SQL Azure-ból SQL Server-re, sőt akár SQL Azure és SQL Azure között is.

Ezeket a lépéseket SQL Server Management Studióval is megtehetjük, csak nem segít annyit nekünk, mint az SQL Azure Migration Wizard.

SSMS esetében szkriptet kell generálnunk az adatbázisunkból (meg kell adnunk, hogy SQL Azure kompatibilis szktipet készítsen), majd az átalakított szkriptet az SQL Azure adatbázis szerverén le kell futtatnunk.

Természetesen nemcsak SQL Server és SQL Azure között migrálhatunk. Léteznek különböző eszközök, amelyek elősegítik a migrálását akár nem Microsoft-os adatbázisokból is. Ilyen példaul az SSMA for MySQL, amely a MySQL adatbázis migrálását teszi lehetővé SQL Azure-ba, vagy az SSMA for Access, amely az Access adatbázisokat migrálja az SQL Azure adatbázisunkba. Ezek Microsoft által támogatott eszközök!

Reklámok
Kategóriák:SQL Azure Címke: ,
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: