Kezdőlap > SQL Azure > SQL Azure Management Portál

SQL Azure Management Portál

2012. szeptember 21. péntek Hozzászólás Go to comments

Az SQL Azure adatbázisunkat nemcsak SQL Server Management Studio segítségével kezelhetjük, hanem akár egy webes portál segítségével is.

1. A Management Portálon navigáljunk el az előfizetésünkhöz tartozó adatbázishoz, majd kattintsunk a Manage gombra! (A webes menedzsment felületet közvetlen módon is elérhetjük. Ennek a címe a https://*.database.windows.net, ahol a * az adatbázisunk nevét jelöli. Tehát ebben az esetben a teljes cím a https://e7m4zvqafx.database.windows.net).

2. Amikor elnavigálunk az adott címre, egy Silverlightos alkalmazás fog elindulni. Itt meg kell adnunk a felhasználó nevünket, valamint jelszavunkat. (Opcionálisan az adatbázis nevét). Majd kattintsunk a Log On gombra!

image

Ne feledjük engedélyezni azt, hogy az adatbázist azure szolgáltatások is elérhessék!

3. Egy Metro UI-os webes adatbázis menedzser fogad. Ez az SQL Server Management Studio kistestvére, amit bármikor, bárhonnan elérhetünk (Tűzfalszabályoknak megfelelően). Fontosabb funkciókat erről a felületről is el tudunk érni.

4. Nézzük meg, mire jó ez a felület! Ha a kapcsolódásnál nem határoztunk meg adatbázist, és rendszer szintű felhasználók vagyunk, akkor a bal felső sarokban kiválaszthatjuk, hogy melyik adatbázissal szeretnénk dolgozni. Most válasszunk ki egy adatbázist, legyen a Northwind!

image

Látható az is, hogy egy keresés mező is rendelkezésünkre áll, hogy gyorsabban megtaláljuk a szükséges adatbázisunkat. Ez főleg nagy adatbázis számnál jöhet jól.

5. Amint kiválasztottuk az adatbázist, egy összegző nézet jelenik meg.

image

Itt láthatunk minden fontosabb információt az adatbázisunkról. Mikor készítettük, mi a Collation beállítása, hány aktív kapcsolat van vagy mekkora az adatbázis maximális és felhasznált mérete.

6. A felső menüsorban a legfontosabb funkciókat találjuk. Új lekérdezéseket írhatunk, betölthetünk sql szkripteket, vagy akár új adatbázist is készíthetünk.

image

7. A New Query gombra kattintva betöltődik egy szkript szerkesztő. Ide írhatjuk saját lekérdezéseinket, természetesen ez a felület is rendelkezik kódkiemeléssel.

image

8. Lekérdezéseink Query Plan-jét is megtekinthetjük (Actual plan).

Nemcsak lekérdezéseket fogalmazhatunk meg az SQL Azure Management felületén, hanem akár új adatbázist is készíthetünk, és táblákat is menedzselhetünk, sőt akár Data-Tier alkalmazásokat is feltölthetünk.

image

1. Kattintsunk a bal alsó sarokban az Administration menüpontra, majd a megjelenő oldalon a Create gombra!

2. A megjelenő ablakban meg kell adnunk az adatbázisunk nevét, méretét és collation beállítását. Ha ezt megtettük, kattintsunk a Submit gombra!

image

3. Néhány másodperc alatt elkészül az adatbázisunk. Itt nemcsak elkészíthetjük, de akár a táblákat is megszerkeszthetjük. Kattintsunk a bal alsó sarokban a Design menüpontra!

image

4. Itt táblát, nézetet, valamint tárolt eljárást is létrehozhatunk. Mi most egy egyszerű táblát fogunk létrehozni, kattintsunk a New table menüpontra!

5. A megjelenő ablakban adjuk meg a tábla nevét, ami most Administrators lesz! Három mező lesz benne: egy ID, ami elsődleges kulcs, az Is Identity kapcsolója true, valamint egy Name mező, illetve egy City mező amelyek nvarchar típusúak. (Méretük lényegtelen.)

image

6. Ha megvagyunk, kattintsunk a Save gombra!

7. A táblánkat létrehoztuk, de ez a tábla még üres. Ha módosítani vagy új adatot szeretnénk hozzáadni, kattintsunk a Data menüpontra! Az Add row gomb megnyomásával új rekordokat adhatunk a táblánkhoz. Adjunk néhány rekordot a táblánkhoz. A mentés csak akkor következik be, ha a Save gombra kattintottunk. Nem ment automatikusan a rendszer.

image

Láthatjuk, hogy a fontosabb műveleteket elérhetjük webről is. Nem kell hozzá kliensalkalmazást telepíteni. Használata könnyű és gyors. Ez egy jó és szép eszköz, de összetettebb feladatokra az SQL Server Management Studio ajánlott.

Reklámok
Kategóriák:SQL Azure Címke: ,
  1. 2012. október 4. csütörtök - 18:10

    9. Ha beállítottuk a nekünk megfelelő beállításokat, kattintsunk a következő lépés gombra! Második lépésként meg kell adnunk a helyi SQL Server beállításait, amihez szinkronizálni szeretnénk. Kattintsunk a Click to add a SQL Server database menüpontra!

  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: