Kezdőlap > SQL Azure > SQL Azure adatbázis szerver létrehozása

SQL Azure adatbázis szerver létrehozása

2012. szeptember 12. szerda Hozzászólás Go to comments

Nézzük meg, hogy hogyan hozzunk létre egy SQL Azure szervert és adatbázist! Mielőtt belekezdenénk, rendelkeznünk kell egy Windows Azure fiókkal. Ha még nem rendelkezünk ilyen felhasználói fiókkal, akkor kérhetünk egy trial fiókot. (További részletek a Trial-ról)

Ha már van Windows Azure fiókunk, akkor kövessük az alábbi lépéseket.

1. Jelentkezzünk be a Windows Azure fiókunkkal (Live ID) a Windows Azure Management Portálra (http://azure.com)!

Jelenleg kétféle management portál érhető el. A korábbi a Silverlight alapú, az újabb pedig HTML5 alapú portál. A HTML5 alapú portál jelenleg Preview változatban érhető el, de mivel ez fogja leváltani rövidesen a Silverlight alapú portált, ezért most ezt mutatjuk be.

2. A ba loldalon található navigációs sávon kattintsunk az SQL DATABASES menüpontra.

image

3. Következő lépésként kattintsunk az oldal alján található Add gombra! Ekkor felugrik a New SQL Database ablak.

image

4. A megjelenő ablakban adjuk meg az adatbázisunk nevét (Name)! Ezt követően válasszuk ki, hogy mekkora legyen az adatbázisunk mérete! Kétféle változat létezik, amelyek csak a kiválasztható adatbázis méretében különböznek. Létezik egy Web Edition a kis adatbázisok számára, valamint van egy Business Edition a nagyobb adatbázisok számára. A Web edition-ben 1 gigabájtos és 5 gigabájtos adatbázisok közül választhatunk. (Ne feledjük, ha 100 megabájtnál kevesebbet használunk, akkor csak 5$-t kell fizetnünk!) A Business edition-ben jelenleg 10 – 150 gigabájtos adatbázisok közül választhatunk. A Collation-nél beállíthatjuk, hogy milyen karakterkódolást használjunk az adatbázisnál. Mivel most magyar nyelvterületen vagyunk, az alapértelmezett jó lesz a számunkra. Ezt követően kiválaszthatjuk, hogy melyik előfizetéshez szeretnénk az adatbázist rendelni. Ha több van, választhatunk közöttük. A Server menüpont alatt kiválaszthatjuk, hogy egy új adatbázis szerveren szeretnénk ezt az adatbázis létrehozni, vagy egy már meglévő adatbázis szerverhez szeretnénk hozzáadni. Mi most új adatbázist szeretnénk létrehozni, így válasszuk ki a New SQL Database Server-t a lenyíló listából, majd kattintsunk a tovább gombra! (Balra nyíl)

5. Ebben a pillanatban megjelenik a Database server settings ablak. Itt először meg kell adnunk az adminisztrátori felhasználónevünket és jelszavunkat.

Fontos: nem lehet a felhasználónév: sa, admin, administrator, root, guest, dbmanager és loginmanager! Figyeljünk arra is, hogy erős jelszót határozzunk meg!

6. Ezt követően válasszuk ki a számunkra megfelelő régiót. Általában a hozzánk közelebb eső régiót célszerű választani. A régió kiválasztást jól fontoljuk meg, ugyanis ezt megváltoztatni később nem lehet!

image

A régió kiválasztása a dátumot is befolyásolja!

Például: Ha van egy adatbázisunk a West Europe adatközpontban és meghívjuk a GETDATE() függvényt, akkor az adatközpont helyi idejét adja meg, ami 2 óra eltérést eredményez számunka, akik Magyarországról használnák az adatbázist. A dátumokat célszerű UTC-ben tárolni.

7. Az utolsó menüpont egy checkbox, ami alapvetően be van kapcsolva. Itt befolyásolhatjuk, hogy az általunk létrehozott adatbázist el lehessen érni egy tetszőleges azure szolgáltatásból, beleértve a saját szolgáltatásunkat is.

8. Ha ezekkel a lépésekkel megvagyunk, kattintsunk a Finish (pipa) gombra, és néhány másodpercen belül az általunk konfigurált adatbázis szerver és adatbázis el fog készülni.

image

9. Ezt követően a Management Portálon láthatjuk az új SQL Azure szerverünket. Az SQL szerverünk kap egy véletlen nevet, ami ebben az esetben az e7m4zvqafx. Ezt az adatbázis szervert majd az e7m4zvqafx.database.windows.net címen érhetjük el.

Egy adatbázis szerveren 149 darab adatbázis hozható létre. Ár szempontjából mindegy, hogy egy új adatbázis szerveren hozunk létre egy új adatbázist, vagy egy szerveren több adatbázist tárolunk. Mindig csak az adatbázisokért fizetünk, nem pedig az adatbázis szerverekért. Fontos megjegyezni továbbá, hogy csak az általunk létrehozott adatbázisért kell fizetnünk, a master adatbázisért, valamint a log fájlokért nem kell külön fizetnünk.

Reklámok
Kategóriák:SQL Azure Címke: ,
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: