Kezdőlap > Windows Phone 7 > WP7 Telerik RadControls – Unknow namespace hiba

WP7 Telerik RadControls – Unknow namespace hiba

2012. március 5. hétfő Hozzászólás Go to comments

A Telerik véleményem szerint a legjobb 3rd party kontrol gyártó, és immár Windows Phone 7-hez is biztosít vezérlőket. Ráadásul viszonylag olcsón, 99$-os áron. A vezérlőkről további információkat a telerik oldalán lehet találni. Itt: http://www.telerik.com/products/windows-phone.aspx 

Na de ez most mindegy is. Ha megvásároltuk vagy kipróbáltuk a Telerik vezérlőket akkor olykor belefuthatunk az alábbi “Unknow Namespace” hibába. (Igazából nem hiba, csak mégis.)

image

"The type ‘RadCalendar’ was not found because ‘http://schemas.telerik.com/windowsphone’ is an unknown namespace. [Line: 31 Position: 113]

Ez legtöbbször olyan esetben történik, hogy ha a Toolbox-ra manuálisan feldobjuk a vezérlőket. Ilyenkor valamiért ha Drag & Drop-al dobjuk fel a vezérlőt a design felületre, akkor az alábbi névteret tölti be. Helytelenül!

xmlns:telerik="http://schemas.telerik.com/windowsphone"

A probléma megoldása nagyon egyszerű, a helyes névteret kell betölteni ami pedig a következő:

xmlns:telerik="clr-namespace:Telerik.Windows.Controls;assembly=Telerik.Windows.Controls.Input"

Ez követően minden normálisan fog menni. Bár a “hiba” viszonylag ritka, de ez az információ is hasznos lehet.

Reklámok
Kategóriák:Windows Phone 7 Címke: ,
 1. Kázmér
  2012. március 5. hétfő - 14:48

  “viszonlyag olcsón” akkor árulna, ha _NULLA_ pénzért árulná.

  Nem értem, hogy miért jó, ha úgy kell venni kontrolt, ahhoz, hogy normálisan kinéző és kezelhető alkalmazásokat lehessen készíteni egy fejlesztőeszközzel.

  A Microsoft feladata az lenne, hogy fényesre nyalja a fejlesztők hátsóját, csak azért, hogy a fejlesztők jól érezzék magukat. Örüljön neki a Microsoft, hogy a WP-re fejleszt valaki, és ne csesszen már ki a leendő fejlesztőkkel úgy, hogy a Telerik meg egyéb cégek zsebét tömeti tele velünk.

  A Microsoft menjen a (gondoljon mindenki egy jó helyre)-ba, ez a véleményem.

 2. 2012. március 5. hétfő - 15:12

  Ha van egy feladat amit egységnyi idő alatt meg kell oldanod, és annak van X nap költsége X fejlesztőre lebontva, akkor általában megéri vezérlőket vásárolni. Nézzünk egy példát: Tételezzük fel kell egy 3D-s listbox. Ha ezt nekem vagy a cégnek le kell gyártania 2-3 munknap. Ezt ha csak 1 fejlesztő csinálnja akkor is drágább mint egy már letesztelt vezérlőt vásárolni.

  A Microsoftnak nem feladata az összes üzlet scenariót kontrolokkal lefedni. Nem nyújthat teljes értékü általános megoldást minden feladatra. Most ha más gyártót nézünk akkor a többi még ennél is kevesebbet nyújt a fejlesztői számára. Az android vagy iOS nagyságrendekkel kevesebb vezérlőt tartalmaz.

 3. Kázmér
  2012. március 5. hétfő - 15:52

  Tehát aszt mondod, hogy a WP7 esetén nem jácca el a Microsoft aszt a játékát, amit amúgy eddig mindig eljáccani “kényszerült”: direkt félkész, egyes funkciókat nem vagy nem jól teljesítő kontrolokat ad a fejlesztőeszköze mellé. Eszt kb. a VB6-óta biztosan megcsinálta. WP7-et nem ismerem, de gyanítom, hogy hasonló a helyzet. Persze a Teleriknek is meg kell élni valamiből, ugye!

  Komolyra fordítva a választ: nem gondolod, hogy azért nyavajgok, mert valami spéci vezérlő hiányzik az alap repertoárból! Akinek spéci kell, az írjon vagy vegyen. Azonbaz a minden alkalmazásban előforduló, un. alapkészletnek kifogástalannak kell lennie. Pl. WPF esetén szánalmas az alapkészlet. WP7 esetén okés?

 4. 2012. március 5. hétfő - 18:18

  VB6-ot nem ismertem. (Ahogy hallotam jobb is 🙂 ) WPF 3.0 – 3.5 esetében elismerem, hogy alapból nem volt benne jónéhány vezérlő aminek benne kellet volna lennie. Egyfelöl nem készültek el időben, másfelöl nem voltak letesztelve. Ezeket kölön toolkitben adták ki, mára ez szerencsére változott. A WPF is teljes értékű kontrol készlettel rendelkezik amik az általános fejlesztési feladatokat lefedik. Jó a WPF rugalmassága miatt sok mindent meglehetett csinálni néhány perc alatt, de voltak amik nem voltak jelen az első időkben. Tipikus volt a 3.0 nál a DataGrid és Calendar hiánya. Persze toolkitben (ingynes) ott volt, de alapból nem volt jelen, amíg ki nem fort. Igazából nem hiszem h az MS-nek az lenne a célja h a vezérlők vásárlást erőltetné. Ami kell jelen van. Sőt a Telerikes kontrolok közül is jónéhány ugyan az ami az ingyenes toolkit részét is képezi. Valószínüleg ezek jobb minőségüek mint a Toolkitben (bár nem biztos) de jelen vannak. Viszont kapunk terméktámogatást és néhány funkciót, de nem olyanokat amiket az alap vezérlőkből ne lehetne összeállítani. Mindent meglehet oldani csak több idő / energia / pénz.

 5. Kázmér
  2012. március 6. kedd - 12:26

  “A WPF is teljes értékű kontrol készlettel rendelkezik”

  Vicces vagy. Esetleg naiv, mert lehet, hogy még nem dolgoztál még WPF-es kontrolokkal, és azt hiszed, hogy ami a VS Toolbarjára fel van rakva, az teljes értékű “készlet”, mert fel van rá rakva, és ott kínálják magukat a _lelkes_ fejlesztőknek.

  ComboBoxról például lehagyták MaxLength propertyt, pedig a TextBoxon rajta van. Teljes értékű, ugye?!

  TextBox még mindig nem rendelkezik olyan propertyvel, aminek aszt mondom, hogy ha fókuszba kerül, akkor a tartalma legyen kijelölve. TextBox is teljes értékű, ugye?!

  Persze simán lehet, hogy igazad van, és teljes értékű készlete van a WPF-nek, csak nekem a teljes értékű valahogy mást jelent, mint neked.

 6. 2012. március 6. kedd - 14:44

  6 év alatt nálam nem fordult elő, hogy a Comboxnak a length tuljdonságát keressem, pedig volt már jó néhány projekt. (Ha hiszed ha nem 🙂 ) Ugyen ez érvényes a TextBox-ra is. Ettől függetlenül ezeket a funkciókat is meglehet oldani. Le is írtad legutóbb, hogy hogyan. (3-4 sor volt a megoldásod)
  Attól mert nincs length tuljdonsága attól még szerintem használható a vezérlő.

  Am milyen platformon fejlesztesz? Javan (JComboBox) -nál sincs length, weben is Js-t kell írni hogy legyen, iOS-nél sincs ilyen tulajdonság. Így rákeresve egyedül Flash (ActionScriptnél) volt ilyen tulajdonság.

  Am, ha van ötleted, hogy hogy fejlesszék tovább a WPF-et vagy más technológiát akkor írhatsz a csapatnak. Elég gyakran olvassák a User Voice-t. Itt megírják a fejlesztők, hogy mit hiányolnak és a vNextben igyekeznek belerakni.
  http://dotnet.uservoice.com/forums/40583-wpf-feature-suggestions

  Bár lehet naív vagyok 🙂

 7. nyelvész
  2012. március 6. kedd - 23:15

  “3-4 sor volt a megoldásod”

  Akkor abban maradjunk szerintem, hogy nem teljes értékű kontrollokból áll a WPF-es gyári fegyvertár; ha nekem kell még szöszölnöm velük, akkor azok ugye nem teljes értékűek.

  Azt meg mindketten tudjuk, hogy miért maradnak ki funkciók a gyári készletből, tehát nem is gondoljuk, hogy ez ügyben próbálkozni kellene a fejlesztőknél; ők is tudják, hogy mi az, amit nem javíthatnak ki.

  Ötletem van a WPF továbbfejlesztésére: _sehogy_.

  A WPF sorsa pontosan az, ami a Windows Forms sorsa: szépen befagyasztják a jelenlegi állapotban. Aki akarja, használni fogja ezután is, ahogy a Windows Formsot is használják, ha már egy csomó energiát belefeccöltek a keretrendszereik kifejlesztésébe az alkalmazásfejlesztésből élő cégek/cégecskék.

  Azért nagyon sajnálom, hogy a WPF behal, és azt is, hogy a Silverlight sem fog elérni a 6-os verzióig bár Silverlighttal még nem foglalkoztam egyáltalán, de a technológiát sajnálom.

  Érdekes, hogy a másik oldal hogyan bontja le a fejlett technológiákat, és szomorú, hogy a fogyasztói piac diktál.

 8. 2012. március 6. kedd - 23:37

  “ha nekem kell még szöszölnöm velük, akkor azok ugye nem teljes értékűek.”
  Amit írsz igaz. De ha nincs akkora piaci igény erre, és a fejlesztők nagy része (Mondok egy számot) 85%-a nem használná attól még általános megoldás, és a piaci igények jó részét lefedi. Ha meg hozzá kell nyúlni akkor is ad rá lehetőséget. Ha szó szerint értelemzzük akkor nincs teljes értékü megoldás, mert nem létezik és nem is létezhet. Neked pl valami hiányzik másnak más hiányzik vagy pont nem hiányzik.

  Hát én azért szeretném a WPF-et ha továbbfejlesztenék. 🙂 És a Microsoft is elég elkötelezett eziránt szerintem. Windows Forms az idővel elavult de ettől még használható. Silverlight… na igen… Nem csodálom h ezért megkövezik a Microsoftot. Mondjuk speciel nekem nem hiányzik mert magam részéről is a plug-in mentes webes híve vagyok. A WPF meg kliens oldali platformon nagyon erős és szerintem marad is. A Metro UI meg szintén ezt a koncepciót viszi tovább. Igaz más perspektívában.

  “Érdekes, hogy a másik oldal hogyan bontja le a fejlett technológiákat, és szomorú, hogy a fogyasztói piac diktál.”
  Igaz. De mi diktáljon? Csak a pénz és a tömeg diktálhat. 🙂 Vagy ez alatt mit értesz?

 9. nyelvész
  2012. március 6. kedd - 23:53

  A másik oldal természetesen a Microsofton kívüli világ, és az a világ most partvonalon kívülre teteti a Microsofttal a WPF-et, Silverlightot.

  A Microsoftnak kliensoldalon nem az üzleti világ a prioritás, és mivel a WPF kliensoldali (csúcs-) technológia, így szépen be lesz fagyasztva a Silverlighttal együtt.

  Szerintem érdekes, hogy mindezt nagyjából az almás és a hirdetős cégnek “köszönhetjük”, meg persze annak, hogy a Microsoft már megint későn kapcsolt.

  A WPF marad persze, csak nem fog fejlődni semmit; majd szépen javítgatják a hibákat, és annyi.

  Azéer beírtam a gugliba, hogy WindowsForms, WPF, VB6 dead, amire 2-dikként ez jött ki:
  http://www.lhotka.net/weblog/Silverlight6DoesnrsquotMatter.aspx

  Nem örülök neki, de megnyugtat, hogy nem kell rágódnom a WPF-ért, hogy mi lesz vele. Szerintem csodálatos technológia, de muszáj túllépni rajta.

 1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: