Kezdőlap > HTML 5 > HTML5 Tanfolyam prezentációja

HTML5 Tanfolyam prezentációja

2011. június 27. hétfő Hozzászólás Go to comments

A két napos Microsoftban tartott HTML5 tanfolyam prezentációja.

A tartalomból:

 • HTML5 alapjai
 • Új elementek
 • Audió és videó element
 • Canvas
 • Geolocation
 • HTML5 vezérlők
 • Validáció
 • Local Storage
 • History API
 • CSS3
 • Font-Face
 • SVG
 • Internet Explorer 9 kényelmi lehetőségei

Tanfolyam megrendelés

Az előadás prezentációt innen lehet letölteni.

Reklámok
Kategóriák:HTML 5 Címke: , , , , ,
 1. 2011. június 27. hétfő - 10:28

  Felvétel nem készült?

  • 2011. június 27. hétfő - 10:55

   Szia,
   Felvétel készült. 2-3 hét alatt a végleges anyag fel fog kerülni.

 2. st4rlight
  2011. június 27. hétfő - 10:50

  Miért jó az, hogy buta HTML-t gyártanak egy Silverlight v2-ből? Nem lenne egyszerúbb Silverlight plugin-t integrálni a böngészőkbe? 🙂

  • 2011. június 27. hétfő - 10:59

   A Silverlight nem igazán megy más platformon. A HTML + CSS + JS bárhol fut ahol van egy apró böngésző. Az igazi Cross- Platform megoldásnak tekintik. Igaz hogy több a munka vele, de mindenkit lefedsz vele.

 3. 2011. június 27. hétfő - 10:53

  Uhh, végnéztem a prezentációt, kegyetlen idők várnak ránk… Kell egy-két év mire kialakulnak a dolgok. De most már nem csak a különböző böngszőknek hanem a különböző html verzióknak is lehet új kódot írni…

 4. 2011. június 27. hétfő - 10:56

  Morzel :

  De most már nem csak a különböző böngszőknek hanem a különböző html verzióknak is lehet új kódot írni…

  Ez alatt mit értesz? Milyen HTML verziókra gondolsz?

  • 2011. június 27. hétfő - 11:03

   Ha jól vettem ki akkor a html5 elemek vagy vannak implementálva egy böngészőben, vagy nem. Ahol nem, ott nem árt ha alkot az ember valami html4 megvalósítást.

 5. st4rlight
  2011. június 27. hétfő - 12:10

  Cross platform? Nehezen! Én megmondom őszintén, még nem foglalkoztam vele, de tele vannak a slide-ok csak X böngésző, csak Y böngésző, Z nem teljesen… stb. támogatású szövegekkel. Szerintem nem felesleges a HTML5, nem ezt mondom, de amire HTML4 képes, arra az 5 is, ha meg kibővítésként tekintek HTML5-re, akkor se mvagyok előrébb, hiszen ha bővíteni kell, akkor már bővítsek rendesen – a lúd meg a kövér esete – SL, Flash… oké, szuper, hogy most majd mobil platformokon is lesz csilivili HTML5, de őszintén szólva azokon meg inkább a natív cuccok néznek ki jól… ez a crossplatform nekem mindenhogyan sántít, értem én hogy “gőz hajtsa”, de minek… inább vmi HTML upgrade-nek tűnik, mert a HTML-sek sírtak, hogy “jaj nemá, SL meg FLASH halálba leköröztek, adjatok má nekünk is valami új cuccot, mert JS lassú és nem lesz munkánk és éhenhalunk!” Lényegében semmit nem csináltak, csak a meglevő pluginokat másik nyelven kódolva építik a böngészőkbe, sokkal butább szinten. Megjegyzem a HTML5 pl nem megy böngésző nélkül, ha meg már az is kell, tök mindegy, hogy milyen rétegben fut az alkalmazás, így is úgy is kódolni kell. Persze el fog ez terjedni, nem is vitatom, csak az igényét nem érzem. Egy szem dolog van ami használhatónak tűnik, kb így tudnám megfogalmazni a HTML5 lényegét: HTML4 + = HTML5, és még így is sántít, mert nem minden böngészőben van video tag, ha a diákból jól vettem ki.

  • 2011. június 27. hétfő - 12:13

   Mivel még nincs kész a szabvány. És ez csak úgy tud elkészülni ha lesznek visszajelzések amikor implementálják. Megtalálják a buta dolgokat észrevételeket fogalmaznak meg.
   Ha nem ez a Cross platform akkor mi?

  • 2011. június 27. hétfő - 13:04

   Nekem az elején a html történelem résznél akadt fel a szemem. Azért durva hogy ahhoz képest hogy hány éves a html4, mennyire nem látok lényegi változást.

   Egy átlag programozási platformon azért ilyen hosszú idő alatt sokkal inkább történnek dolgok. És most lehet mondani hogy a html írás nem programozás de az az igazság hogy az egész html platformot nem arra találták ki amire használva van és igenis rá vagyunk kényszerítve arra, hogy programozzunk valamit ami nem erre lett kitalálva.

   Véleményem szerint a legjobb az lenne ha úgy ahogy van ki lehetne dobni az egész html világot a kukába és soha többet elő nem venni maximum máglyán égetés fejében…

   Morzel

   • 2011. június 27. hétfő - 20:45

    Igen, ha belegondolunk akkor egy szovegformazo nyelvbol probalunak osszeganyolni vmi alkalmazfejlesztesre alkalmas megoldast, ugy hogy hozzaganyolnak egy kis css-t meg Javascriptet es remelik hogy a bongeszogyartok tamogatni fogjak.

 6. st4rlight
  2011. június 27. hétfő - 12:12

  kiszürte a motor a HTML 4 + video-tag = HTML5-öt 🙂

 7. st4rlight
  2011. június 27. hétfő - 15:29

  Morzel-nál a pont! Ez nem erre lett kitalálva. Web2 egy hányás, úgy ahogy van. Nem véletlenül utalok web-et programozni… még ASP.NET is halál gusztustalan egy SL programozáshoz képest! Kövezzen meg aki nem ért egyet!

  • 2011. június 27. hétfő - 15:38

   Túl nagy a lefedetsége. Egyszerűen nem lehet kidobni azt ami most van, és holnaptól csak Silverlight vagy bármi mást preferálni.
   Am meg SL ben se olyan hű de jó az élet egy tartalom vezérlet honlapnál. Pl csinálj egy olyan editort ami egyszerű formázással tudsz nem csak szöveges alapú kommentet hozzaádni. Legyen kép, táblázat, gazdah formázás.
   Tudom mindenki jön azzal h LOB milyen egyszerű vele. (De ez a csapból folyik. De nem csak egy egyszerű ügyviteli alkalmazásig kell h jó legyen.)
   Magam részéről szeretem a XAML-t és ami mögötte van. WPF és a WP7 is jó. De szerintem nem való a webre. Ha kész egy értelmes szabvány ami meg van rendesen valósítva mindenki által azzal többre megy a fejlesztő.

 8. st4rlight
  2011. június 27. hétfő - 17:12

  Az editorra csak ennyit mondok: http://www.telerik.com/products/silverlight/richtextbox.aspx

  Meg lehet csinálni mindent, ugyanez a HTML5-ről már nehezen lesz elmondható. Értem én amit mondasz, el is tudom fogadni, hogy ez így van jól, csak szerintem lehetne jobb is, pláne kényelmi szempontból. Másrészt meg azért SL-ben (de valószínűleg flash-ben is) sokkal termelékenyebbek vagyunk, ami a mostani gazdasági szempontokból nem elhanyagolható! Nem azt mondom, hogy mindenhova SL-t, de a cross platformság számomra nem képez akkora fontosságot, hogy ezért orrán-száján HTML5-öt kellene nyomatni, annyira azért nem arany ez a tojás, mint amennyire most fénylik.SL5 meg élből 3D lesz, sőt flash is, és én pl tudok majd játszódó videókra iPod szerű album-side-scroll effektet tenni, míg egy HTML5-ös valószínűleg Valerian-hoz nyúl, ha meglát egy ilyen feladatot. Akárhogyan is nézzük, a HTML5 még mindig egy buta HTML4 felokosítás, sajnos még mindig buta szintre. Szerintem ez már nem is lesz máshogy. Marha kíváncsi leszek, milyen szuper app-okat fognak gyártani benne tabletekre, de úgy sejtem, hogy az Office nem HTML5 alapú lesz, meg semmi más sem, ami valamire is használható (és most nem FB kliensre meg foursquare-re meg egyéb szociálisan felfújt szutyokra gondolok).

 9. reiteristvan
  2011. június 27. hétfő - 20:15

  Nem néztem végig a prezentációt, az elején látottakhoz fűznék hozzá két dolgot:

  – Írtad, hogy a W3C felügyeli a szabványosítást. Esetleg érdemes lehet megemlíteni, hogy eredetileg viszont nem ők találták ki, hanem az Apple, Google és társaik (illetve az ide tartozó üzleti megfontolásokat: miért akarnak elszakadni a külső pluginoktól, stb…)

  – Azt hogy sikerült kitotózni, hogy a JS a második leggyorsabb imperatív nyelv?

  Aztán: Cross-Platform. Csodálatosan az Apple/Google páros által generált probléma. Ugye a desktop rendszerek ebben az esetben elhanyagolhatóak, vagyis elsősorban a mindenféle mobil eszközökre kell koncentrálni. Steve Jobs nem lát ki a kapzsiság mögül, a gugli meg természetesen nem akar third-party eszközöktől függeni.

  “Tudom mindenki jön azzal h LOB milyen egyszerű vele. (De ez a csapból folyik. De nem csak egy egyszerű ügyviteli alkalmazásig kell h jó legyen.)”

  Miért, mit tudsz még vele fejleszteni, ahol olyan hű de nagy előnyt jelentene a HTML5?

  “Ha kész egy értelmes szabvány ami meg van rendesen valósítva mindenki által azzal többre megy a fejlesztő.”

  Épp ez az ami soha a büdös életben nem valósul meg. Az egész HTML5 banzáj arra van kihegyezve, hogy majd most mindenki jól betartja a szabványt. Bullshit. Eddig is volt szabvány, akkor miért nem tartották be? Mert nem áll érdekükben. Ha minden böngészőben tök ugyanúgy néz ki és pontosan ugyanúgy működik minden, akkor mi értelme van több böngészőt gyártani?
  Eleve ott a baj, hogy az egyes gyártók nem szinkronban dolgoznak, hanem egymástól függetlenül épp azt csinálják ami “tetszik”, egyik vagy másik fícsőrbe több energiát fektetve. Egyszerűen senki nem tudja garantálni, hogy minden úgy fog működni ahogyan azt elvárjuk.

  Alapvetően ami az egész HTML5 dolgot elrontja az a rendkívül agresszív reklámhadjárat. Nagyjából olyan a dolog, mint amikor anyuci kisfia kirohan a játszótérre, átgázol a többiek homokvárán és kiáll a mindenség közepére a mellkasát döngetve. Erre mondják, hogy a kevesebb több lett volna.
  Elhiszem, hogy ez egy jó technológia, biztosan jobb lesz mint az előző, de nem kell messiásként kezelni.

  Nyilván ezt még lehetne sokáig ragozni (ugye az előző HTML5 posztodnál is jól elvitatkoztunk 🙂 ), de amíg nincs teljes implementáció addig mindenki a sötétben tapogatózik.

  • 2011. június 27. hétfő - 21:52

   “- Azt hogy sikerült kitotózni, hogy a JS a második leggyorsabb imperatív nyelv?”
   HTML5 Konferencia (devportal.hu/tv) + MS HTML5 prezentációk a forrásai (ch9) a fentebbi kérdésnek. Nem én alkottam azt az imaget.

   “Miért, mit tudsz még vele fejleszteni, ahol olyan hű de nagy előnyt jelentene a HTML5?”
   Bármi olyat ami fut linuxos firefoxban vagy más alternatív böngészőben. Egyszerűen HTML + JS + CSS-el. Nincs plugin, nincs install csak böngésző van és kész.

   “Épp ez az ami soha a büdös életben nem valósul meg.”
   Nem látok ennyire a jövőbe, hogy sose fog megvalósulni. Bízok benne h megfog.

   “de amíg nincs teljes implementáció addig mindenki a sötétben tapogatózik.”
   Pontosan, de egy olyan szabvány amely “Unverzális” akar lenni, amely minden platformon úgy fut ahogy kell nem lehet adhoc módon kidobni. Fejlesztik, kiadják, implementálják és visszacsatolást küldenek erről. És ez szerintem helyén is van.

   “Eleve ott a baj, hogy az egyes gyártók nem szinkronban dolgoznak, hanem egymástól függetlenül épp azt csinálják ami “tetszik”, egyik vagy másik fícsőrbe több energiát fektetve.”
   Az hogy a böngésző úgy valósítja meg a szabványt ahogy az le van írva azt garantálja, hogy bizonyos teszt eseteket teljesítenie kell. Ha átmegy akkor pipa. Majd elválik hogy alakul a világ. Egyenlőre úgy tűnik, hogy mind a 4 nagy böngésző elég elkötelezett ezért a célért.

   Meglátjuk.

   • reiteristvan
    2011. június 28. kedd - 10:16

    “HTML5 Konferencia (devportal.hu/tv) + MS HTML5 prezentációk a forrásai (ch9) a fentebbi kérdésnek. Nem én alkottam azt az imaget.”

    Akkor légyszíves javítsd ki. Ahogy a képet elnéztem inkább script-nyelvre gondolt az elkövető, az imperatív nyelvek azok ahol megvannak az alap vezérlési szerkezetek, illetve függvény/eljáráshívások (lényegében az összes modern nyelv ilyen, azért csodálkoztam, mert nem értettem miért nincs ott akkor a C/C++).

    “Bármi olyat ami fut linuxos firefoxban vagy más alternatív böngészőben. Egyszerűen HTML + JS + CSS-el. Nincs plugin, nincs install csak böngésző van és kész.”

    Gyakorlatilag 1% alatti az ilyen gépek aránya, nem fontosak (bármily kegyetlenül hangozzék is). Emellett az is kérdés, hogy mi van a böngésző alatt
    Azt sem tartom akkora nagy ötletnek, hogy mindent a böngésző csinál. Ennek előbb utóbb az lesz a vége, hogy brutálisan felhízik a (böngésző) forráskódja, ebből meg egyenesen arányosan következik a bugosság/lassúság (szvsz a plugin alapú működés jobb – az persze megint más kérdés, hogy maguk a pluginok hogy teljesítenek).

    “Nem látok ennyire a jövőbe, hogy sose fog megvalósulni. Bízok benne h megfog.”

    Nem jövőbe látás kérdése. Nagyon egyszerű: ahhoz, hogy pontosan ugyanazt az élményt nyújtsa az összes böngésző, ahhoz bitre azonos kódot kell összerakni, egyébként itt-ott csorbul a végeredmény. Nem nehéz belátni, hogy ez gyakorlatilag a lehetetlen kategória.
    Vegyünk egy példát: mindketten kapunk egy specifikációt mondjuk egy számlázó programról. Na most, tudod-e garantálni, hogy én esetleg nem teszek bele olyan funkciókat, amelyek a specifikációt nem szegik meg, de jobb teljesítménnyel járnak? Én tudom-e biztosítani, hogy Te nem találsz ki valami brutális optimalizációt? Nyilvánvalóan nem.

    “Az hogy a böngésző úgy valósítja meg a szabványt ahogy az le van írva azt garantálja, hogy bizonyos teszt eseteket teljesítenie kell.”

    De azt nem mérik, hogy mi van a teszten túl. Az egy dolog, hogy egy steril teszten mire képes, az meg egy másik, hogy egy éles programot hogyan kezel.
    Nem mellesleg teszt most is van, mégsem néznek ki a weboldalak ugyanúgy. Egyszerűen nem látom azt, hogy hogyan biztosítják ugyanazt a teljesítményt/élményt.

 10. 2011. június 27. hétfő - 21:05

  A HTML-t alkalmazasfejlesztesre akarjak hasznalni, ugyhogy hozzacsapjak a javascriptet, meg a server kodot meg meg egy kis css hogy ne legyen unalmas.
  A masik oldalrol pedig a sima kodos programhoz felulet leiro XAML nyelvet csinalnak a silverlight eseteben, mert annak is megvannak az elonyei. Tehat a 2 dolog konvergal. Egyszer valoszinu hogy eljon az ido amikor a kepernyon egy textbox lesz (bongeszo nelkul) ahova beirjuk a kivant alkalmazas/oldal cimet es megjelenik a kivant tartalom es egy szabvanyos, tobb platformon elerheto futtato kornyezet fogja meghajtani a dolgot.

 11. Lacc313
  2011. június 28. kedd - 09:38

  Sziasztok!

  Én még új vagyok a HTML területén (najó inkább kezdő) bele néztem a feléig gyorsan, és nagyon jónak látom a HTML5-t.
  Az lenne a kérdésem, hogy az ilyen speciális dolgok, mint a Geolokalizáció, e-mail bevitel mezők, és egyéb HTML5 típusokhoz, van valahol leírás, hogy hogyan tudom ezeket HTML4-es böngészőknél is megjeleníteni? Vagy mobil böngészőknél.

  Illetve egy másik kérdésem, ez a HTML5 + JS kombó képes lenne egy ASP.NET-et is kiváltani? Vagy inkább együtt tud a kettő működni?
  Tervezem, hogy készítek egy referencia és egyben életem első komoly hobbi honlapját ASP.NET alapokon, és már most látom, hogy HTML5 benne lesz.

  Infókat előre is köszi!

  • 2011. június 28. kedd - 10:33

   Szerintem MVC-vel simán. Web Formsra ne számíts.

   Morzel

   • 2011. június 28. kedd - 10:34

    WebFormsal is lehet trüközni csak megölöd magad a végére 🙂

 12. 2011. június 28. kedd - 09:52

  “Az lenne a kérdésem, hogy az ilyen speciális dolgok, mint a Geolokalizáció, e-mail bevitel mezők, és egyéb HTML5 típusokhoz, van valahol leírás, hogy hogyan tudom ezeket HTML4-es böngészőknél is megjeleníteni?”
  Geolokációra nem tudom, hogy van-e külön JS könyvtár. Formsos elemekre jQuery UI-t tudod használni. Canvashoz van JS könyvtár szintén.

  “Vagy mobil böngészőknél.”
  HTML5 mobil böngészőknél igazából csak a méretezésre kell figyelni. Az Apple iPhone Safarija ugyan az mint a desktopos társa (ACID tesztet is 100 pontra teljesíti) Androidnál hasonló a helyzet. Max a CSS3 media szelektorját érdemes megtanulni a mobil böngészőknél. (Geolokációt már rég támogatják a mobil böngészők)Egyedül a WP7 van lemaradva ilyen téren. De a Mango frissítés ezt is orvosolja ősszel.

  “Illetve egy másik kérdésem, ez a HTML5 + JS kombó képes lenne egy ASP.NET-et is kiváltani? Vagy inkább együtt tud a kettő működni?”
  Az ASP.NET szerver oldalon működik, a JS kliens oldalon. Kiegészíti a képességeit. ASP.NET MVC vel nagyon szép párost tud alkotni. Van egy MVC HTML5 toolkit is hozzá. http://mvchtml5.codeplex.com/

  (Bár tény, hogy hallani, olyat h mostantól minden kliens oldalon történik és csak aszinkron szerviz hivások lesznek a háttérben és úgy vidám lesz az élet. De szerintem ez elég messze van még, hogy minden csak kizárólag JavaScript legyen.)

 13. 2011. június 28. kedd - 10:30

  “Gyakorlatilag 1% alatti az ilyen gépek aránya, nem fontosak (bármily kegyetlenül hangozzék is). ”
  Gondolom annak az 1% nak más a véleménye.

  bitre pontosan nem is lehet implementálni. De azt, hogy pl egy video tag rendelkezzen controls attributummal és ezt mindenki tudja és megjeleníti az épp elég. Az hogy Operánáé most kék a csuszka IE-nél fehér nem lényeg mert amit akarunk stílozható lesz. És egységes a megjelenés is.

  “De azt nem mérik, hogy mi van a teszten túl. Az egy dolog, hogy egy steril teszten mire képes, az meg egy másik, hogy egy éles programot hogyan kezel.”
  Gondolom itt a teszt esetek nem csak arról szólnak, hogy csinálj egy gombot és kattints rá. Ennél összetettebbek lehetnek. + Akkor jók a tesztek ha minden eshetőséget lefednek. Megint csak jövőbe látás kérdése. Meglátjuk. Én még mindig bizakodó vagyok-e téren.

  • reiteristvan
   2011. június 28. kedd - 10:38

   “De azt, hogy pl egy video tag rendelkezzen controls attributummal és ezt mindenki tudja és megjeleníti az épp elég. ”

   Pont azt mondom, hogy nem elég! A Trabantnak is van kormánya meg a Ferrarinak is akkor már mindegy melyikbe ülök? Eddig sem azzal volt bajom, hogy lehet-e stilizálni vagy sem, hanem azzal, hogy az egyes gyártók milyen megoldásokkal/optimalizációkkal élnek, milyen kiskapukat találnak a specifikációban.

  • reiteristvan
   2011. június 28. kedd - 10:45

   ““Gyakorlatilag 1% alatti az ilyen gépek aránya, nem fontosak (bármily kegyetlenül hangozzék is). ”
   Gondolom annak az 1% -nak más a véleménye.”

   Mondom máshogy: ha megírsz egy programot ami kilencvenkilenc gépen fut egyen meg nem, akkor kidobod és újraírod? Ugye hogy nem.

   • 2011. június 28. kedd - 10:48

    Mondom én is másképp. Ha a megrendelő azt kéri, hogy egy heterogén vállalati környezetben egy alkalmazás (pl nyilvántartó) működjön amihez a kliens gépekre nem kell telepíteni semmit, és minden gépen futnia kell, mind Linuxon mind Windowson mind Mac-en. Akkor nem fogod eldobni a projektet azért mert csak Silverlightba szeretsz alkalmazást írni.

 14. reiteristvan
  2011. június 28. kedd - 11:12

  De igen (és nem mondtam, hogy mindenáron SL-t erőltetnék, más kérdés, hogy abban meg tudok fejleszteni, míg nem-.NET környezetben annyira nem, hogy be merjem vállalni). Eleve nem biztos, hogy megéri a cross-platform fejlesztés, a legtöbb ilyen vagy reménytelenül lassú, vagy használhatatlan, vagy rémálom a fejlesztői környezet (nem beszélve a többletkiadásról).

  • 2011. június 28. kedd - 11:20

   Ha lesz ilyen megrendelésed dobd át 🙂 Én bevállalom 🙂
   Vannak azért olyan iroda környezetek ahol nem a Windows az Úr (Azúr 🙂 ) És oda bizony jól jön, és ott meg is érné a többlet munka és a többlet ár.
   Igen sokkal rosszabb benne fejleszteni mint mondjuk .NET ben vagy Java-ban ezt nem vitatom. Azt se hogy a JavaScript nehézkes és elég kezelhetetlen. De vannak helyzetek amikor bizony nagyon is ő kell.
   Lásd se a Google se a Facebook se a nagy tartalom siteok. (Vagy akár a Sharepoint) nem igazán használják a flasht vagy más böngésző pluginokat. Illetve csak ott ahol nem tudják a HTML jelenlegi képességeivel használni. Youtube is kezd elmenni a HTML5 irányába. Nagy cégek állnak mögötte, és nehéz megbuktatni azzal valamit h nehézkes rá fejleszteni.

   • reiteristvan
    2011. június 28. kedd - 12:28

    Megbeszéltük 🙂 Én nem vállalok el olyat amit nem tudok megcsinálni (más kérdés, ha kapok rá elég pénzt akkor megfizetek mást (pl. téged 🙂 ), hogy csinálja meg, én meg hátradőlök.

    “Lásd se a Google se a Facebook se a nagy tartalom siteok. (Vagy akár a Sharepoint) nem igazán használják a flasht vagy más böngésző pluginokat. Illetve csak ott ahol nem tudják a HTML jelenlegi képességeivel használni. Youtube is kezd elmenni a HTML5 irányába.”

    Nem is véletlenül, legfőképpen a mobil eszközök miatt ahol esetleg nincs flash lejátszó (nem beszélve arról, hogy maga a flash sem eget verően gazdaságos performancia tekintetében).

    Azt továbbra sem állítom, hogy nincs szükség HTML-re, mert ez nem lenne igaz, egyértelmű, hogy egyelőre megragadtunk a HTML mocsárban és egyhamar nem is fogunk kimászni belőle. Nekem azzal van problémám, hogy nem látom a bizonyítékot a fene nagy szabványosításra, hogy pontosan ugyanazt az élményt nyújtják a HTML5 multimédiás dolgai minden böngészőn (eleve ez volt az eredeti téma, aztán elmentünk másfelé 🙂 ).

 15. 2011. június 28. kedd - 11:26

  turoczya :
  Mondom én is másképp. Ha a megrendelő azt kéri, hogy egy heterogén vállalati környezetben egy alkalmazás (pl nyilvántartó) működjön amihez a kliens gépekre nem kell telepíteni semmit, és minden gépen futnia kell, mind Linuxon mind Windowson mind Mac-en. Akkor nem fogod eldobni a projektet azért mert csak Silverlightba szeretsz alkalmazást írni.

  Ha vállalatnál dolgozol akkor a világ legjobb programozási nyelve az amit a főnök mond. Én még sose láttam olyat hogy a programozó határozta volna meg hogy milyen technológiákkal kell dolgozni…

  Morzel

  • 2011. június 28. kedd - 11:27

   Ha vállalatnál dolgozol akkor a világ legjobb programozási nyelve az amit a főnök mond. Én még sose láttam olyat hogy a programozó határozta volna meg hogy milyen technológiákkal kell dolgozni…

   Morzel

   😀 Mennyire igaz 🙂

 16. 2011. június 28. kedd - 13:17

  reiteristvan :

  Megbeszéltük :) Én nem vállalok el olyat amit nem tudok megcsinálni (más kérdés, ha kapok rá elég pénzt akkor megfizetek mást (pl. téged :) ), hogy csinálja meg, én meg hátradőlök.

  “Lásd se a Google se a Facebook se a nagy tartalom siteok. (Vagy akár a Sharepoint) nem igazán használják a flasht vagy más böngésző pluginokat. Illetve csak ott ahol nem tudják a HTML jelenlegi képességeivel használni. Youtube is kezd elmenni a HTML5 irányába.”

  Nem is véletlenül, legfőképpen a mobil eszközök miatt ahol esetleg nincs flash lejátszó (nem beszélve arról, hogy maga a flash sem eget verően gazdaságos performancia tekintetében).

  Azt továbbra sem állítom, hogy nincs szükség HTML-re, mert ez nem lenne igaz, egyértelmű, hogy egyelőre megragadtunk a HTML mocsárban és egyhamar nem is fogunk kimászni belőle. Nekem azzal van problémám, hogy nem látom a bizonyítékot a fene nagy szabványosításra, hogy pontosan ugyanazt az élményt nyújtják a HTML5 multimédiás dolgai minden böngészőn (eleve ez volt az eredeti téma, aztán elmentünk másfelé :) ).

  Bizonyítékot csak ennek az egész átálásos mizéri végn tudunk látni. Egyenlőre azt látjuk h valmi elindult. Véleményem szerint jó irányba.

 1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: