Kezdőlap > Internet Explorer 9 > Internet Explorer 9 – Áttekintés

Internet Explorer 9 – Áttekintés

2011. május 3. kedd Hozzászólás Go to comments

Az Internet Explorer 9 története

Az Internet Explorer 9 a Microsoft legújabb böngészője, amely képességeit leginkább Windows 7 alatt tudja kamatoztatni. Bár elfut Windows Vista (SP2) alatt is, Windows Xp-n sajnos már le kell mondanunk róla.

Amikor az első preview változatott bemutatták, már akkor is nagy visszhang kísérte a böngészőt a netes sajtóban. Bár még felhasználói felület nem volt, a webes fejlesztők azonnal elkezdhették nézegetni, hogy milyen és mit is tud a böngésző legújabb előzetes változata. (Immár az IE 10 is ebben az állapotban van) Néhány hónapra rá San Franciscoban a Beatuty the Web rendezvényen mutatták be a publikus beta változatát a böngészőnek, amit már bárki kipróbálhatott. Itt már kaptunk felhasználói felöletett, és a beta megjelenésével egy időben 32 nyelven, köztük magyarul is kipróbálható volt az új böngésző.

Ha megnézzük a böngésző kezelő felületét, azt tapasztaljuk, hogy nagyon letisztult. Nincs rajta felesleges zaj, csak a leglényegesebb vezérlők. Egy nagy vissza gombot és egy kis előre gombot találunk, valamint egy a Microsoft által Super Boxnak nevezett kontrolt. Ez a Super Box magába foglalja a címsort, a keresési sort, az előzményeket is.

Másik, ami rögtön szembetűnik, hogy a Tab füleknek lévő hely meglehetősen kicsi, de ez szándékos és jelenleg nem is nagyon változtathatunk rajta.

image

Az elgondolás az Internet Explorer 8 Customer Experience programjából származik. Kiderült, hogy a felhasználók nagy része általában 6-7 Tab fület használ, ami ezen a területen pont elfér. (Más kérdés, hogy mi van azokkal, akik extrém sokat használnak.)  Hasonló tapasztalatból lett a vissza gomb a legnagyobb gomb a felhasználói felületen, ugyanis ezt használják a felhasználók a legtöbbet. A jobb sarokban még helyet kapott még a kedvencek, az eszköztár és a Home gomb is. Ezzel a kicsi és letisztult felülettel viszont az egyik legnagyobb böngészési felületet kapja cserébe a felhasználó.

Funkciók

Az Internet Explorer 9 mind funkcionalitásban mind teljesítményben sokkal többet nyújt az előző változataihoz képest. Nézzünk meg közelebbről néhány lényegesebb funkciót.

Kényelmi funkciók

Az Internet Explorer 9 esetében komolyan építkeztek az operációs rendszer által nyújtott funkciókra. Többek között most már lehetőségünk van arra, hogy drag and drop módimageszerrel a Tab imagefület és lehúzzuk a tálcára. Ekkora a tálcán megfog jeleni az oldal faviconja. Így a kedvenc weboldalunkat a tálcáról bármikor elérhetjük. Sőt ha az oldal fel van rá készítve, akkor a JumpListből (jobb klikk az ikonon) vagy épp a betekintő nézetből is elérhetünk oldal specifikus funkciókat. Sőt az IE9 felismeri az oldal fő színvilágát és a felhasználói felületet is hozzá igazítja.

A favicon-ok általában 16×16 vagy 32×32 pixel méretűek. Windows 7 esetében azonban ez kicsinek minősül. Ajánlatos egy 64×64 -es favicont készíteni. Ezzel biztos, hogy szépen fog megjelenni a tálcán és a böngésző fejlécében az oldalunk ikonja.

 

Érdekesség: Ha ikont szeretnénk készíteni, akkor próbáljuk ki a HTML5-re épülő webes  X-Icon editort. http://www.xiconeditor.com/

 

Facebook Jump Listimage

Windows Live Mail Jump Listimage

Ezen kívül még a Windows 7-ben található Aero Snap funkcionalitást is kihasználja az új böngésző, ami a futó füleket is ki tudja rögzíteni a képernyő bal illetve jobb oldalához. Sőt akár a fület kiragadhatjuk az adott ablakból és egy teljesen új ablakba át is dobhatjuk. Ezek a kényelmi funkciók nagy része csak Windows7-en lehetelsz elérni, Windows Vistan nem.image

Színfalak mögött

De persze ez mind kevés lenne, ha gyorsaságban és használhatóságban nem lenne jó az Internet Explorer 9.  Ezen a téren rendkívül sokat fejlődött a böngésző. Az IE9 motorját az alapoktól újraírták, a régi buta dolgok eltűntek, és egy gyors és szabványkövető böngészőt készítettek. Az Internet Explorer 9 jelenlegi JavaScript (Chackra) motorja az egyik leggyorsabb a piacon, sőt az ACID teszten is nagyon szép 95 pontos teljesítmény ér el a böngésző. De nem minden a JavaScript teljesítmény. Az Internet Explorer 9-nek lesz, illetve már van egy nagyon nagy előnye a versenytársaihoz képest, mégpedig az, hogy a számítógépünk erőforrásait ki tudja rendesen használni. Használni tudja a videokártyánkat, a több magos processzorok által nyújtott számítási teljesítményt is jobban használja ki. Ráadásul az Internet Explorer 9 az első olyan böngésző a piacon, ami a HTML5-höz hardwares gyorsítását alkalmazza. Ezeket a teljesítmény mutatókat a Windows 7 és Windows Vista API –jára építkezve érték el. Mivel ezen API-k nagy része Windows XP –n nincs, ezért az Internet Explorer 9 már nem fogja támogatni az Windows XP-t.

Letöltés

Az Internet Explorer 9 jelenlegi változatát innen lehet letölteni. Jelenleg 32 nyelven érhető el. Mind 32 mind 64 bites változatban elérhető az Internet Explorer 9.

Demo oldalak

Ha kíváncsi vagy az Internet Explorer képességeire töltsd le, és próbáld ki ezeken az demo oldalakon. Nézd meg, hasonlítsd össze a többi böngészővel is.

http://ie.microsoft.com/testdrive/

 

Reklámok
 1. Attila Érsek
  2011. május 3. kedd - 11:58

  Szia!

  “Tab füleknek lévő hely meglehetősen kicsi, de ez szándékos és jelenleg nem is nagyon változtathatunk rajta”

  Tipp: jobb click a tabok melleti üres területen, és ki kell pipálni a “show tabs on a separate row” menüpontot.
  Én azon kevés felhasználók közés sorolom magam akinek kevés az a hely, és nem szeretem a fullscreen böngészést.

  • 2011. május 3. kedd - 16:09

   Uh ez hasznos funkció, eddig nem is tudtam 🙂 Köszi
   Én is utóbbiak közé tartozom 🙂

  • Balogh Mihály
   2011. május 4. szerda - 09:06

   Szia!

   Illetve át is lehet méretezni a taboknak szánt helyet.Ahol vége van a Super Boxnak és a tablista kezdődik, ott lehet jobbra-balra lehet tologatni a slidert.

 1. 2011. május 23. hétfő - 14:40

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: