Kezdőlap > .NET, Visual Studio, Windows Phone 7 > A Windows7 és újdonságai – I.

A Windows7 és újdonságai – I.

2010. január 3. vasárnap Hozzászólás Go to comments

A Windows 7 számos újítást hozott mind a felhasználók, mind a fejlesztők számára. Ezek nagy része olyan, amik a felhasználók életét megkönnyítik és biztonságosabbá teszik. Gondoljunk itt például a megújult tálcára, amelynek segítségével, sokkal könnyebben és nem utolsó sorban látványosan navigálhatunk az éppen futó alkalmazások között, sőt parancsokat, vagy épp más menüket is elhelyezhetünk benne illetve rajta.

Természetesen a fejlesztőknek is élniük kell a kor és az operációs rendszer által nyújtotta lehetőségekkel. Alkalmazásainkat fel kell készítenünk arra, hogy az új felhasználói felület nyújtotta kényelmi lehetőségeket- a végfelhasználók is tudják használni, ezáltal is könnyítve az alkalmazásunk kezelését.

1

clip_image003Ez a tutorial azért született, hogy megismerkedhessünk azzal, hogyan is tudjuk az alkalmazásainkat Windows 7 Ready-vé varázsolni. Látni fogjuk, hogy néhány egyszerű lépéssel, sokkal közelebb kerülünk, ahhoz a célhoz, hogy az alkalmazásunk az eddigieknél is felhasználóbb barát legyenek. Ezen kívül, ha szeretnénk megszerezni a Windows 7 Ready logót, akkor (majdnem) ingyenesen meg is tehetjük. Ehhez mindössze csak az alkalmazásunkat kell letesztelni a Windows 7 Software Logo Toolkit (WSLK) -val. Ha ennek az eredménye pozitív és beküldjük a tesztet, hivatalosan is Windows7 kompatibilis alkalmazásunk van, és a Windows 7 Logóra is jogosultak vagyunk.

A Windows 7 újdonságai

Tálca

Felhasználói szemmel a Windows 7 bekapcsolásakor az új tálca fogja meg leginkább a felhasználót. Évtizedes berögződés vált köddé. Vannak, akik örülnek, vannak, akik kevésbé ennek az újításnak, de azt el lehet ismerni, hogy elég látványos és kényelmes lett az új tálca. Igaz egy kis megszokást igényel, de utána már páratlan társa a munkánknak. Ami nagyon jó, hogy a futó programokat, ugyan abban a kontextus konténerben is lehetett csoportokba rendezni. Így mostantól a futó programok végre csak ikonjukkal jelennek meg a tálcán, szöveges megnevezésük nélkül. Ez jóval helytakarékosabb és hatékonyabb megoldás, mint ami az eddigi Windowsokban volt.

Például, amennyiben több oldalt is megnyitunk a böngészőben, ikonja fölé véve az egeret kis előnézeti, képek ugranak fel,- ezzel is megkönnyítve a választást a felhasználónak. Ezen kívül, végre át lehet pakolgatni a tálcán az alkalmazások helyét, így a gyakrabban használtakat előrébb mozgathatjuk.

Biztonság

A Windows Vistában megismert UAC (User Access Control) a Windows 7-ben sokkal barátságosabb társa lett a felhasználónak. Ez a szolgáltatás egy új védelmi bástya, melynek segítségével az esetleges laikus felhasználókat döntésekre kényszeríti. Megkérdezi a felhasználótól, hogy az adott műveletet valóban ő kezdeményezte-e, és ha igen akkor erősítse meg a döntését. Így az esetlegesen rosszindulatú programok csak egy virtuális térben alacsony jogosultságokkal rendelkeznek, és nehezebben tudják megfertőzni a számítógépet. A Windows Vista-ban sok felhasználó ezt a szolgáltatást rögtön kikapcsolta, mert szinte minden műveletre kérdést tett fel. Windows 7 esetében nem kérdezget annyit az UAC és sokkal jobban használható, testre szabhatóbb lett. Persze az UAC egy fontos védelmi vonal és így mostantól fel kell készítenünk az alkalmazásainkat arra, hogy az UAC-al együtt működjenek, de mint látni fogjuk, néhány kattintással ez megtehető.

Multitouch2

  Az egyik leginnovatívabb újítás, hogy a Windows 7 támogatja a Multitouch kijelzőket. Manapság egyre divatosabb ez a fogalom, és nemcsak a mobiltelefonok világában. Itt volt az ideje, hogy a Windows is el legyen látva ezzel a funkcióval. Igaz az alkalmazásfejlesztés nem olyan triviális dolog, ami ezt a funkciót támogatja, de a lehetőség adott. Jelenleg még sokkal célszerűbb C++ -ban ilyen alkalmazásokat írni, mint menedzselt környezetből.

Library

3 A fentebbi szolgáltatásokon kívül még a library-kat említeném meg. Végre rájöttek a fejlesztők, illetve az architektek, hogy bizony a felhasználók dokumentumai gyakran több különböző könyvtárban helyezkednek el a gépen. És nem lehet mindig mindent csak úgy a képek vagy a dokumentumok alá süllyeszteni, pláne akkor, hogy ha több partíciónk is van. Így aztán sokszor kellet keresgélni a felhasználóknak, hogy melyik dokumentum mappában van a megfelelő fájl, de immár egyszerűen csatolhatunk dokumentum (illetve más) könyvtárakat egymáshoz. Így egy egységet képezve tudunk a dokumentumaink között keresni és navigálni.

A Windows 7 újdonságairól lehetne még beszélni, de talán fontosabb az, hogy ezek közül ismerkedjünk meg néhánnyal és lássuk azt, hogy az alkalmazásaink, hogy is tudják ezeket felhasználni.

Feladat ismertetése

Az első feladatunk egy WPF-ben készült videó lejátszó alkalmazást Windows7 által nyújtott lehetőségekkel kibővíteni. A Taskbar tulajdonságait felhasználjuk, ezáltal kihasználjuk a Windows 7-ben megjelent új felhasználói felületek egy részét. Ezenkívül felkészítjük az alkalmazásunkat, hogy a User Account Control (UAC) -al is együtt tudjon működni, hisz ez az új biztonsági technika sok bosszúságot tud okozni a fejlesztőknek, pedig látni fogjuk, hogy nem is olyan bonyolult az UAC-al együtt működni. Ezen kívül, még néhány apróbb feladat segítségével bemutatásra kerülnek a lényegesebb fejlesztői újdonságok is. (következő postok)

Szoftver követelmények

 • A feladat teljesítéséhez, az alábbi szoftverkomponensekre lesz szükség:
 • Microsoft® Visual Studio 2008 SP1
 • Microsoft® .NET 3.5 SP1
 • Microsoft® Windows 7
 • Windows® API Code Pack for Microsoft® .NET Framework
 • A grafikus kártyának támogatnia kell a Windows® Aero szolgáltatást
 • Windows Media Player 10 vagy nagyobb (Windows7 esetében ez adott)

Fejlesztés

Ahhoz, hogy az újdonságokat kihasználjuk, szükségünk lesz a Windows® API Code Pack for Microsoft® .NET Framework dll-re. Ennek a dll-nek a segítségével tudjuk elérni legegyszerűbben a Windows 7 (illetve a Windows Vista) featurer-eket managelt kódból. Persze ezeket az újdonságokat el lehetne érni más úton is, de .NET alól így lesz a legegyszerűbb.

Ez a DLL számos olyan újdonságot tartalmaz, ami a Windows 7 –ben, illetve Windows Vistában megjelent. A tálcakezeléstől kezdve, a testre szabható dialógusokig, vagy éppen az alkalmazás helyreállításáig minden szükséges segítséget biztosít számunkra.

Az alábbi lista tömören összefoglalja, hogy ez a szerelvény mit is biztosít a fejlesztők számára:

 • Windows 7 tálca (Jump List, Icon, Progress Bar, betekintő nézet stb.)
 • Windows Shell Search API támogatás
 • Explorer Browser Control
 • Windows 7 library-k támogatása
 • Windows Vista and Windows 7 dialógusok.
 • Windows Vista and Windows 7 Task dialógusok.
 • Direct3D 11.0, Direct3D 10.1/10.0, DXGI 1.0/1.1, Direct2D 1.0, DirectWrite, Windows Imaging Component (WIC) API-k. (DirectWrite és WIC részlegesen támogatott)
 • Sensor Platform API
 • Power Management API
 • Application Restart and Recovery API
 • Network List Manager API

A Windows® API Code Pack for Microsoft® .NET Framework –ről a project oldalán részletesebb információkat és dokumentációt is találhatunk.
Weboldal: http://code.msdn.microsoft.com/WindowsAPICodePack

Reklámok
 1. Még nincs hozzászólás.
 1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: