Kezdőlap > Kategorizálatlan > Photosynth – Tutorial

Photosynth – Tutorial

2010. január 2. szombat Hozzászólás Go to comments

A próbaképek innen érhetők el.

A DEMO alkalmazás pedig innen érhető el.

A megoldást segítő ScreenCast pedig alább látható

http://silverlight.services.live.com/invoke/64427/Photosynth/iframe.html

A következő gyakorlatban kipróbáljuk azt, hogyan is használhatjuk a Photosynthet, és ennek eredményét, hogyan ágyazhatjuk be saját honlapunkba. Mint a bevezető leírásból kiderült, a Photosynthel fotóinkból egy 3D teret képez a program, és olyan képzetünk van megtekintésekor, mintha ott lennénk, és körbejárnánk az adott teret. Ne gondoljuk azt, hogy csak a családi fotóinkat, utazásainkat tehetjük synthbe. Akár üzleti célra is felhasználhatjuk, ha például van egy webshopunk, akkor a termékeket lefotózva a felhasználók 3D-ben körbejárhatják, megnézhetik a termék tulajdonságait, részleteit. Képzeljünk el egy olyan piacteret (ebay, vatera, stb) ahol az eladók, nem csak 1-2 képet tesznek fel, hanem egy synth eredményt, így a vásárló az adott terméket körbejárhatja, megnézheti közelebbről is. Az üzleti lehetőségeinek csak a fantázia szab határt, például a NASA vagy a Microsoft Bing/Maps is integrálta a Photosynthet alkalmazásaiba.

A tutorial elvégzéséhez előre el van készítve egy X-Box 360 demo webshop és a hozzá tartozó fotók is (Ha épp van a közelben egy digitális kamera nyugodtan kipróbálhatjuk azt is, hogy a környezetünkben készült tárgyakról készítünk fotókat és azt sytheljük). Feladatunk egy synth elkészítése lesz, majd ennek beágyazása, így a felhasználóink körbe tudják járni, meg tudják szemlélni az épp eladásra váró X-Boxot.

Ahhoz, hogy használni tudjuk a Photosynthet csak egy Live ID-ra van szükségünk (PL: MSN, vagy Hotmail cím)

1. Indítsuk el a böngészőnket (Ajánlott az Internet Explorer 8), és navigáljunk el a http://photosynth.net/create.aspx oldalra.

2. Kattintsunk az Install Photosynth gombra. Ekkor letölthetjük a Photosynth kliens oldali programját (~10,5 Mb). Ennek a kis alkalmazásnak segítségével tölthetjük fel fotóinkat, és készíthetjük el a synthet is.

3. Telepítsük fel az alkalmazást, a szokásos Next->Next->Finish módszerrel.

4. A Start menüből indítsuk el a Photosynth alkalmazást

5. Indításnál a Live ID-nket fogja kérni. Ha ez az első indítás, akkor az alábbi üzenet fog fogadni.

1

Megkérdezi tőlünk a Photosynth, hogy készítsen-e a számunkra új profilt. Igen természetesen készítsen. Kattintsunk a Create a Profile gombra.

6. Ha rákattintottunk a gombra, akkor a böngészőben megjelenik az alábbi oldal ahol, meg kell adnunk a felhasználónevünket, valamint egy rövid leírást is megadhatunk. Ha kitöltöttük a mezőket kattintsunk a Create Account gombra, és ha minden rendben lezajlott, akkor zárjuk be a böngészőt.

 2

7. Térjünk vissza a kliensalkalmazáshoz, ahol kattintsunk megint az OK gombra, jelezve, hogy elkészült a profilunk.

3

4

8.  Rrögtön az új Synth képernyő fog fogadni. A háttérben még nézzünk rá a Photosynth ablakára, ami rögtön szembe tűnhet számunkra, hogy nagyon egyszerű a felülete. Csak új synth-et tudunk létrehozni, valamint ki tudunk jelentkezni a profilunkból, ezen kívül a bal alsó sarokban láthatjuk, hogy mennyi tárhelyünk van. A regisztrációval ugyanis egy 20 Gb-nyi synth tárhelyet kapunk.

5

9. Kattintsunk a Start a new synth gombra, ekkor felugrik az alábbi ablak.  

10. Mielőtt bármibe belekezdenénk szükségünk lesz a fotókra. A fotók a Demo miatt előre el vannak készítve, így ezt használjuk fel. (Lehet sajátot is, hogy kipróbáljátok a Synthet) Ha mi is szeretnénk saját fotókat feltöltetni illetve fényképezni célszerű néhány tanácsot illetve szabályt betartani.

Ahhoz, hogy egy synthet készítsünk, minimum 3 fotóra van szükségünk, de minél több fotót készítünk annál nagyobb a valószínűsége, hogy jobb és részletesebb synthet kapunk eredményül. A képeken átfedésnek kell lennie az előző képek valamelyikével. Ha csak taláromra fotózunk, akkor nem biztos, hogy az összes képet sikerül a programnak synthelnie. Ezenkívül minél jobb a kép minősége, felbontása, annál könnyebben tudja a Photosynth összerakni a képeket. A demó képek például egy mobilba épített autó fókuszos kamerával készültek, de a synth nagy részével így is megbirkózott. (97% synth) Azt viszont tartsuk szem előtt, hogy a Photosynth a tükröződéses területeket, nagyon rosszul vagy egyáltalán nem tudja feldolgozni.

Az alábbi ábrák helyes fotózási metodikákat mutatják be.

clip_image012

clip_image014

clip_image016

clip_image018

A fotózás mikéntjéről további információkat az alábbi linkeken találhattok
http://mslabs-777.vo.llnwd.net/e1/documentation/Photosynth%20Guide%20v8.pdf

http://mslabs-2-ht.dl.llnw.net/photosynth/media/Photosynth_08_FINAL6_Lwr3rd_500k.wmv

11. A Creat Synth ablakban az Add Photo gombra kattintva adjuk hozzá a fotókat amiket synthelni szeretnénk. (Minimum 3 darabot)

12. A Name and Thumbnail -nél adjuk meg a synth címét. A címet mindenképp meg kell adnunk!

13. Ha nem tetszik az alapételezett Thumbnail kép, válasszunk ki egy képet a listából, és kattintsunk az Use selected Photo gomba.

14. Ezen kívül a synthünket Tagekkel- (vesszővel elválasztva) illetve egy maximum 3000 karaktertartalmazó leírással is elláthatjuk.

15. Beállíthatjuk a Visibility résznél, hogy mások is láthassak a synthünket vagy csak mi.

16. Ha mindennel megvagyunk, kattintsunk a synth gombra. Maga Synthelés folyamatának időigénye a képek számától, komplexségüktől és persze gépünk teljesítményétől is függ.6 Általában 1-2 perc alatt elvégzi a munkát.

17. Miután a művelet véget ért megjelenik egy View gomb a Synth mellet, ha erre rakatintunk akkor bejön a böngészőnk és elnavigál a synthünkhöz. Nézzük meg, hogy hány százalékát sikerült a photosynthnek összeraknia. Minél nagyobb a szám annál részletesebb pontosabb végeredményt kapunk.

18. Az oldalon kattintsunk az embed synthre, ekkor megmutatja a synthünk beágyazható kódját az oldal. Ezt másoljuk ki.

19. Indítsuk el a Visual Studio 2008-at.

20. 7 File -> Open -> Web site tallózzuk ki a feladathoz mellékelt webes solution kitömörített mappáját.

21. Kattintsunk az Open gombra. Ekkor a Solution Explorerbe belekerülnek a project fájljai.

22. Nyomjunk az F5 gombra, ekkor betöltődik a Studio Development szervere. Látható, hogy az oldal egy egyszerű webshop utánzat, de mi szeretnénk feldobni azzal, hogy beágyazzuk az előzőleg elkészített synthet.

23. Kattintsunk jobb egérgombbal a Solution Explorerben a Default.aspx fájlra, és válasszuk ki a helyi menüből View Markup menüpontot.

24. Illesszük be az előzőleg kimásolt kódot, az alábbi komment alá.

<%–Photosynth iframe beilleszétése–%>

25. Indítsuk el az oldalt és láthatjuk, hogy megjelent a synth az oldalunkon.

8 

Láthatjuk, hogy néhány egyszerű lépéssel készíthetünk synthet, így fotóinkból egy 3D teret varázsolhatunk. Hogy mire használhatjuk fel magát a Photosynthet és az által készített syntheket, annak csak a fantázia szab határt.

Reklámok
Kategóriák:Kategorizálatlan
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: