Kezdőlap > Kategorizálatlan > A Google megöli a GPS Navigációs szoftverek piacát?

A Google megöli a GPS Navigációs szoftverek piacát?

2009. október 30. péntek Hozzászólás Go to comments

Nemrég a Google bejelentette, hogy beszáll a navigációk piacára, és ingyenes GPS szoftvert biztosít a felhasználói számára. Természetesen Google Mapson alapul a rendszer, és imagea szokásos funkciók mellet a Google navigátor, hangvezérlést, valós idejű közlekedési információt, valamint utca szintű műholdképeket is biztosít. És mindezt ingyen! Igaz első körben csak az Androidra nyújtja ezt a szolgáltatást, és folyamatos internet kapcsolat is kell. De későbbi tervekben benne van a többi platform, és az offline üzemmód is. Sőt az Apple iPhonejára is fel fog kerülni az új navigációs rendszer.

Várható is volt, hogy ennek a lépésnek a következtében a befektetők elvándorolnak az eddigi navigáció szoftvereket gyártó cégektől mint a Garmin, a TomTom vagy a magyarországi érdekeltségű Nav N Go. Érezhető volt ennek a bejelentésnek a hatása, hisz a TomTom és Garmin részvényei rövid idő alatt 15-20% estek, ami a tőzsdén hatalmas esés.

De vajon a Googlenek mi a szándéka ezzel? Minden piacot elpusztítani és felhasználók már csak az ő ingyenes tooljait használják? Mert addig oké, hogy beépíti a saját rendszerébe ingyen (Megjegyzem az Internet Explorer, vagy a Windows Media Player is ingyenes a Windows rendszerekben, még is megbüntette az Eu a Micrsoftot. Na akkor ez hogy is van?) de ezzel  elpusztítja a többi ISV-t.  Elég agresszív üzletpolitikának tartom ezt a Google részéről, hisz az ingyenességével kiirtja a szoftver piac bizonyos érdekeltségei, így a végén csak ő lesz az egyeduralkodó. Ez persze felhasználói oldalról nagyon jó, hisz ő ingyen kapja az eddigi pénzes szoftvereket (ráadásul a Google elég jó minőségű szoftvereket is gyárt. Minden elismerésem ezen a téren a Googlenek.) Viszony, ha cégként gondolkodom akkor kicsit rémisztőleg hat, hogy egy nagy multi megcsinálja ugyan azt a szoftvert mint például az én cégem, akkor, hogy versenyezhet a cégem azzal, hogy a multi ingyen és szinte az összes platformra megcsinálja. Ezzel így már nehéz versenyezni.

Az alábbi videóban a Google Maps Navigatorrol látható egy demo

De mondjátok el ti is a véleményeteket, mert én valamilyen szinten elfogult vagyok ezen a téren. Ti mit gondoltok erről? Jó lesz, vagy rossz lesz ez a piacnak vagy a szoftver gyáraknak?

Reklámok
Kategóriák:Kategorizálatlan
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: