Kezdőlap > Kategorizálatlan > SQL Azure CTP – Hogyan kapcsolódjunk a felhőhöz (Leírás)

SQL Azure CTP – Hogyan kapcsolódjunk a felhőhöz (Leírás)

2009. október 25. vasárnap Hozzászólás Go to comments

Immár publikusan is elérhető (2009. 10. 23) az Azureben lévő SQL Server CTP változata. Sok vita kering a neten, köztük a devportálon is, hogy így az azure úgy az azure, meg hogy imagejelenlegi állapotban nem használható, mások szerint mégis, de minden vitát félretéve, azt el kell ismerni, hogy a gyermekbetegségei ellenére az Azure koncepció egy előremutató technológia. Egy olyan technológia ami a szolgáltatás orientáció koncepcióját rendkívül mód tudja erősíteni, és elősegíteni.

Devportálos vita itt olvasható: http://devportal.hu/blogs/news/archive/2009/07/14/be-225-razt-225-k-az-azure-t.aspx

Az SQL Azure CTP –t az alábbi címen érhetjük el: https://sql.azure.com (Invit kód kell hozzá, 1-2 nap alatt küldenek, bár volt olyan ismerősöm akinek 2 hét volt a sima azure is)

 

A következőekben lépésről lépésre (olykor túl részletesen is) leírom, hogy mit kell ahhoz tennünk, hogy elérjük a kliens gépünkről az Azure SQL-t.

Ha beléptünk az oldalra (https://sql.azure.com) első lépésként regisztrálnunk kell, ahol meg kell adni a felhasználó nevünket és jelszavunkat. Ezt követően az alábbi oldal fogad bennünket.

image

Itt kattintsunk a projektünkre (SDS-only CTP Project)

Az alábbi képernyő fog fogadni

image

Kattintsunk a Create Database gombra.

A felugró popup ablakba adjuk meg az adatbázisunk nevét, illetve a méretét majd kattintsunk a Create gombra. Az 1 Gb változat a Web Edition a 10 Gb változat a Bussiness Edition. Valószínűleg az elején mindenkinek elég az 1 Gb -os SQL. De aki nyertes típus az rögtön a 10 Gb-ot fogja bejelölni 🙂

1 SQL Azure accounttal egyszerre 5 adatbázisunk lehet!

image

Ekkor elkészül az adatbázisunk és már látható is az adatbázis listában.

image

Itt még a dolgunk nem ért véget, mert még a tűzfalnál engedélyeznünk kell, hogy mely IP címről (illetve IP Cím tartományból szeretnénk elérni az SQL Azuret)

Kattintsunk a Firewall Settings tabfülre.

image

Kattintsunk az Add Record gombra, majd a felugró popup ablakba adjuk meg a beállítás nevét, illetve az IP tartományt és kattintsunk a Submit gombra. Értelemszerűen ha mind a két helyre saját IP címünket írjuk, akkor csak az adott gépről lehet elérni az SQL Azuret. Az ablak segítségül megmutatja, hogy mi a jelenlegi IP címünk. (A beállítások érvényesítésére olykor érdemes várni 1-2 percet. De ne feledjük még mindig CTP-ről beszélünk!)

image

Ekkor megjelenik a Firewall Settings alatt a beállításunk.

Ezt követően már csak csatlakoznunk kell az SQL Azure -höz amihez már csak egy Server címre van szükségünk. Ez pedig az oldal tetején a Server Information panelbe van leírva. A pirossal bekeretezett elemet másoljuk ki.

image

És elérkezett a csatlakozás ideje. Indítsuk el a gépünkön lévő SQL Server Management Studio 2008 változatát. Ekkor a szokásos képernyő fogad, ahol megadhatjuk a Server nevét az Authentikáció típusát és a felhasználónevünket, jelszavunkat. DE NE ITT AKARJUNK CONNECTÁLNI! Mert hiába adjuk meg a server címét, és egyéb paramétereit egyszerűen nem fog kapcsolódni hozzá!

image

Ha itt mégis megpróbáljuk akkor az alábbi, kedves hibaüzenet fog fogadni minket! (Na igen még mindig CTP)

image

Zárjuk be a szép piros X-el az ablakokat, majd az SQL Server Management Studio 2008 toolbarjan kattintsunk a New Query gombra!

image

Ekkor szintén az előzőekben már megismert, Connect To Server ablak fog felugrani, de itt már bátran megadhatjuk a kapcsolódáshoz szükséges adatinkat.

image

A Server névhez adjuk meg az előzőleg kimásolt server címet. (A teljes cím kell)

Az Authentkáció típusát itt SQL Server Autnetication –ra állítsuk.

Login, értelemszerűen a regisztrálásnál megadott felhasználónév. Jelszó , szintén értelemszerű.

De ekkor még mindig NE kattintsunk a Connect gombra. Előtte válasszuk ki az Options >>  gombot. (Connect to Server ablak jobb sarka) Majd a Connection Properties tabfülön  a Connect to database –hez adjuk meg az adatbázisunk nevét amit előzőleg létrehoztunk. (Ez nálam a Test nevű adatbázis)

image 

És eljött az idő, hogy rákattintsunk a Connect gombra. 1-2  másodperc után kapunk egy gyönyörű SQL Query ablakot, ahol bátran bombázhatjuk a felhőben lévő SQL Servert kéréseinkkel.

image

De, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy valóban a felhőben vagyunk adjuk ki a következő SQL utasítást:

SELECT SERVERPROPERTY(‘productversion’), SERVERPROPERTY (‘productlevel’), SERVERPROPERTY (‘edition’)

Erre a következő választ fogjuk kapni:

image

Láthattuk, hogy az SQL Azure immár elérhető, és akár hogy is de használható. Persze még gyerek cipőben jár, de ígéretes kezdeményezés. Próbáljátok ki minél többen, és osszátok meg velünk a devPortalon az észrevételeiteket.

 

További információk:

SQL Azure dokumentáció:
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ee336279.aspx

SQL Azure Fórum:
http://social.msdn.microsoft.com/forums/en-US/ssdsgetstarted/threads/

SQL Azure Blog:
http://blogs.msdn.com/ssds/

Reklámok
Kategóriák:Kategorizálatlan
 1. Gergő Attila
  2009. október 25. vasárnap - 22:04

  Sajnos a Management Studio-ban még nagyon sok buggal lehet találkozni. Mikor akarják kiadni élesben?

 2. Attila
  2009. október 26. hétfő - 15:03

  Hát mi tagadás van 1-2 :)A végleges kiadásról semmi információt nem hallani. De szerintem még 1-2 év biztos kell neki. Ha azt nézzük, már több mint 1 éve CTP -s az Azure, és a mai napig alapjaiban vérzik. Lassan de biztosan foltozgatják, de kell még idő neki.De ha kijön rendesen akkor bizony ez nagyott fog szólni.

 1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: