Kezdőlap > Kategorizálatlan > Hello Windows Mobile

Hello Windows Mobile

2009. január 25. vasárnap Hozzászólás Go to comments

A következő néhány hétben, megismerkedünk azzal, hogy hogyan is tudunk, .NET alkalmazásokat írni kedvenc PDA-nkra.  Mint minden ismerkedést ezt is egy Hello World példával kezdjük. A példák segítségével megismerkedünk azzal, hogy hogyan is történik a fejlesztés Windows Mobile –ra, és azt is megnézzük, hogy milyen nehézségekkel kell majd szembenéznie egy-egy fejlesztőnek.

Ahhoz, hogy Windows Mobile-ra fejlesszük, tulajdonképpen csak egy Visual Studio-ra (2005/2008) van szükségünk. Az Express változtat kivételével mindegyik változtat alkalmas mobil alkalmazások készítésére. (Bár Studio nélkül is készíthetünk, .NET es mobil alkalmazásokat cikk itt: http://www.codeproject.com/KB/mobile/WiMoSansVS.aspx , de ez közel se olyan kényelmes és egyszerű mint a Visual Studio)

Azt tudni kell, a Windows Mobile-ra való fejlesztésnél, hogy sajnos csak .NET-et használva nagyobb projekteket nem lehet megvalósítani. Nagyon sokszor ki kell nyúlni unmanaged kódba, ami sokszor kényelmetlen, viszont az alap feladatokat el lehet érni .NET kódból is. Sajnos még a CF.NET közel sincs ugyan azon a szinten, mint a már megismert társa.

Kezdjünk bele:

1. Hozzunk létre egy új Projectet a Studioba. File –> New Project. Majd a megjelenő ablakban a Project type –ok közül válasszuk ki a Smart Device menüpontot. Adjunk neki egy nevet. Ez most legyen a HelloWinMo. Majd kattintsunk az OK gombra.

1

2. Ezt követően megjelenik az alábbi form, ahol kiválaszthatjuk azt, hogy milyen platformra (Windows Mobile 5.0 Pocket PC SDK) melyik keretrendszer verziójára (.NET Compact Framework Version 3.5)  szeretnénk fejleszteni. A templatek közzül kiválaszthatjuk, Library akarunk írni, controlt vagy épp alkalmazást szeretnénk írni. (Device Applicationt válasszuk)

2

3. Az OK gombra rákattintva az alábbi kép fogad minket. Egy szokványos tervező felület, bal oldalt a Toolbox, ahol a projektre jellemző controlok található, és a munkaterület, ahova drag and drop módszerrel feldobálhatjuk a szükséges controlokat.

3 

4. Állitsuk be a Formunk fejlécét “Hello Windows Mobile”-ra. (Property Window –> Text property)
Hozzunk fel egy Button vezérlőt, majd enne is állítsuk be a Text tulajdonságát például arra, hogy “Ki vagy?”

5. Kattintsunk kétszer, a gombra tervező nézetben, és Click eseményéhez adjuk az alábbi kódot:

MessageBox.Show("Hello Window Mobile");

6. Most már nincs más dolgunk, mint elindítanunk az alkalmazásunkat. Nyomjuk meg az F5 billentyűt, ekkor az alábbi form fog fogadni, ami megkérdi tőlünk, hogy hova szeretnénk Deplyolni a már elkészített alkalmazást. Egy emulátorra, vagy egy géphez kötött Windows Mobile-ra. Készülék hiányában, az emulátort válasszúk. Most az USA Windows Mobile 5.0 Pocket PC R2 Emulatort válaszúk. (Az alsó pipát kiszedve, többet nem fog kérdezősködni, hogy hova szeretnénk Deployolni)

5

7. A deployolás, sajnos eltart egy darabig, géptől, projecttől függően 15 másodperctőll akár 1-2 percig is. (Tapasztalatom szerint, fizikai gépre gyorsabban tette fel az alkalmazást.)

Az eredmény az alábbi képen látható.

6

 

A következő alkalommal, egy olyan alkalmazást készítünk ami, majd az emulátoron is el fogja érni az internetet (Ez ugyanis bármilyen triviálisan hangzik, mégse olyan egyszerű. Főleg a környezet beállítása). Később majd képnézegetőt, illetve rajz felületet is készítünk.

Remélem tetszet ez a kis rövidke írás, amely segítségével bepillantást nyerhettetek a Windows Mobileok fejlesztésének világába. A fejlesztés menete tulajdonképpen nem sokban különbözik az asztali kliens alkalmazások fejlesztésétől. Viszont éles projekteknél sokkal akkurátusabban kell hozzáállni, és nem csak felülettervezéshez. Hisz az egy dolog, hogy a kijelző, sokkal kisebb felbontású, de a gépek memóriája, tárkapacitása is sokban különbözik.

Reklámok
Kategóriák:Kategorizálatlan
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: