Kezdőlap > Kategorizálatlan > Netrádiót mindenkinek

Netrádiót mindenkinek

2008. október 21. kedd Hozzászólás Go to comments

A következő írásban megpróbálom bemutatni, hogy hogyan készíthetünk egy saját netrádiót és, hogy hogyan tudjuk üzemeltetni. Persze vannak sokkal összetettebb és profibb módszerek is, de a bemutatni kívánt módszer szerintem nagyon egyszerű, és bárki elkészítheti saját rádióját.image

Nos, kezdjük az elején. Mielőtt belekezdünk a munkába, szerezzünk be egy WinAmp-ot, már ha eddig ezt nem tettük volna meg.  www.winamp.com. A következő lépés a netrádió plug –in beszerzése. A www.shoutcast.com –ról a kiegészítő beszerezhető. A Downloads menüpont alatt mind a szerver, mind a Dj plug-int le kell töltenünk. Egyébként az oldalamról ez is letölthető. Ha ezekkel megvagyunk, telepítsük fel mind a két plug-int.  

Mostantól kezdődik az igazi munka, de nem ördöngösség. Miután feltelepítettük a plug –inokat, a ShoutCast servernek van egy ini fájla (A Start menűben ezen a néven érheted el „Edit SHOUTcast DNAS configuration”), amibe át kell szerkesztenünk néhány alapvető bejegyzést. Mint például a jelszót vagy épp a maximális kliensek számát. Azért nem részletezem a szerkesztést, mert tulajdonképpen alapbeállításon is elindul a rádió, meg ha az ember szerkeszteni akarja az ini –t, akkor a szerkeszthető beállítások előtt az épen vonatkozó utasításra rengeteg információt, kap megjegyzés formájában. Még valami, a jelszót tanácsos azonnal lecserélni. Ha ez megvan, akkor elindíthatjuk a (pl.: a Start menüben) szervert a SHOUTcast DNAS (GUI)–t. Most indítsuk el a WinAmp-ot, majd jobb egérgomb Beállások (Options) -> Tulajdonságok (Preferences…) menüpontot válasszuk ki. A megjelenő ablakba válasszuk ki a DSP/Effects –et, és a jobb oldalt megjelenő oszlopban kattintsunk a NullSoft SHOUTcast Source DSP-re.Ekkor aktiválódik a Dj plug –in. Itt konfigurálhatjuk a rádiónkat. Az adress-hez be kell írnunk a kapcsolatunk IP címét. A password -höz meg értelemszerűen az ini konfigurációs fájlba írt jelszavunkat kell megadnunk. A yellowpages fülön egyéb extra dolgokat állíthatunk be. Rádiónk Web oldalát, zenei stílusát, IRC csatornáját, ja és az egyik legfontosabb beállítás itt „Make this server public” – ezen beállítás segítségé vel a http://www.Shoutcast.com –on ingyen reklámhoz is jutunk. Majd ha ezekkel, a beállításokkal megvagyunk, kattintsunk a connect képernyőgombra, és ha minden rendben van és elindult a feltöltés, már is csatlakozhatnak a kliensek a rádiónkra.

imageA kliensek csatlakozása nagyon egyszerű. A klienseknek el kell indítaniuk a winamp –jukat, és az Add URL gomba alatt (Ctrl + L) be kell írni a rádiónk IP címét. Egy példa: ha te rádiód IP címe 146.236.36.10 akkor a klienseknek a következő címet kell megadniuk 146.236.36.10:8000 feltéve, ha mi a 8000-res porton engedtük ki a világhálóra a rádiónkat. Ha ezt a kliens megtette, máris hallgathatja azt a számot, amit mi éppen lejátszunk. De az IP cím megadása elég kényelmetlen a kliensek számára, ezért nem árt egy domain regisztráció. Ez számunkra azért lehet jó, hogy a rádiónk címe ne egy IP cím legyen, hanem egy domain. Így a kliensnek elég az URL-be beírni azt, hogy msportal.hu:8000. Ez lényegesen könnyebb cím, mint egy IP. Sajnos a domain regisztráció pénzbe kerül. De természetesen vannak ingyenes domainek is. Például a no-ip.com vagy épp a dyndns.org. Igaz így a címünk végén ott lesz a szolgáltató címe is (msportal.no-ip.com), de hát ennyit megér. A no-ip.com kiváló megoldás azok számára, akiknek dinamikus az IP címük, hisz gondoljunk csak bele, minden felcsatlakozásnál új IP-t kapunk, így mindig más lenne a címe a rádiónknak. A kliensek meg mindig más címet kell megadniuk. A domainnel meg a cím állandó lesz. (Az ingyenes domain regisztrációról egy későbbi cikkembe röviden foglalkozni fogok)

A szerverünkön még beállíthatjuk az átviteli minőséget. Értelemszerűen minél rosszabb a minőség, annál nagyobb a felhasználatlan sávszélleség, értelemszerűen többen tudnak rácsatlakozni a rádiónkra. A sávszélleség rendkívül fontos egy netes rádióhoz. Példa: Egy 256 kbitses feltöltési sebességgel rendelkező Internet kapcsolat esetén, rádiónkhoz elfogadható minőségbe körülbelül 10 kliens csatlakozhat. (A 256kbitses sebesség nem összekeverendő a letöltési sebességgel!)

Az input fül alatt találunk még egy nagyon érdekes és hasznos eszközt. Ez pedig a mikrofonhasználat. Ezen eszköz segítségével pedig rádiónk műsorvezetője lehetünk. A Push to Talk lenyomásával addig beszélhetünk a rádiónkban, amíg lenyomva tarjuk a képernyő gombot. A Lock képernyőgomb segítségével addig beszélhetünk, amíg fel nem oldjuk. Ez a szolgáltatás rendkívül jól van megoldva, hisz amikor a műsorvezető beszél, olyankor a háttérben futó zene lehalkul. Olyan, mint a profi rádióknál.

Tulajdonképpen ennyi az egész, a konfigurációs folyamat rendkívül egyszerű, ha mégis akadna problémád a netesrádió beállításaival kapcsolatba, a Fórumba nyugodtan írhatsz. Igyekszem válaszolni a kérdésedre. Remélem, segíthettem az érdeklődőknek a saját netrádiójuk elkészítésében.

Reklámok
Kategóriák:Kategorizálatlan
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: