Kezdőlap > Kategorizálatlan > WCF – Adminisztráció és Diagnosztika

WCF – Adminisztráció és Diagnosztika

2008. május 20. kedd Hozzászólás Go to comments

A WCFhez nagyon sokféle tool és adminisztrációs eszközök áll a rendelkezésünkre, melyek segítságável a fejlesztést és a hibakeresést leegyszerüsítik. Ilyen eszközök például:

  • Trace
  • Message Loging
  • Event log
  • WMI
  • Preformanica számlálók

Trace

Ha fut a WCF szolgalátás és WCF fut a kliens. És mind a kliens mind a server oldalon fut a WCF runtime ami részletesen naplózza a tevékenységeit. Trace adatok a WCF rendszereknél a debugolás alternatívája, hisz lehetőséget biztosít számunkra az esetleges teljesítmény problémák és az alkalmazás problémáinak felderítésére. Rugalmasan konfigurálható. A tracelést engedélyeznünk kell az app.config -ban vagy adott esetben a web.config -ban. De a Service Configuration Editorral is megoldható. Ha szükséges a következő névtereket használhatjuk fel:
System.Diagnostics.TraceSource ,System.Diagnostics.TraceListener

Message loging (üzenetek naplózása)

A kliens és a szolgáltatás közötti üzenet váltásokat naplózza. Így láthatjuk az üzeneteket, hogy mik mentek ki és jöttek be. Láthatjuk akár nyers XML formában is. Így akár a helytelenül formázott üzeneteket is megtekinthetjük. Kiderül, hogy az adott üzenet titkosított volt e vagy sem, és ezenkívül számos más hasznos szolgáltatást biztosít a számunkra.
Ha meg akarjuk tekinteni ezeket az üzeneteket akkor egy SDK tool segítségével tehetjük meg. Ez pedig a Service Trace Viewer. Fontos megjegyezni, hogy mind a szolgáltatás mind a trace esetében rögzítettek a trace adatok

Event log

Windows esemény naplóba bekerülnek azok az események, amelyek valamilyen hibára vagy problémára utalnak (De nem csak ezek kerülhetnek be, hanem pl. a fejlesztők az üzenetek traceleést engedélyezi). Az eventlogba való naplózás mindig be vak kapcsolva és nem tiltható le.

WMI – Windows Management Instrumentation

Futás közbeni információt szolgáltat a szolgáltatásokról. Pl.: kilistázhatjuk, hogy épp milyen szolgáltatás fut és ezeknek mik a tulajdonságai konfigurációi. Ezenkívül a WMI segítségével távoli felügyeletet is támogat valamint nagyon jól scriptelhető. A WMI-t is engedélyeznünk kell mégpedig az app.config -ba vagy web.config –ban kell.

image

Egy nagyon jó felhasználása akkor van, ha futás közben szeretnénk bekapcsolni az adott szolgáltatásnál a tracet. Így nem kell leállítanunk majd újraindítanunk az adott szolgáltatást.

Performanica számláló

Külön engedélyeznünk kell.

image

Megtekinthetjük például, hogy egy adott szolgáltatáshoz mennyi hívás érkezet, mennyi idő alatt futottak be, megtekinthetjük azt is hány hívás nem sikerült végrehajtani. stb.

Ezek a legfontosabb trace eszközök,de a Microsoft SDK 6.1 ennél sokkal több toolt bocsájt a fejlesztők rendelkezésére.

Reklámok
Kategóriák:Kategorizálatlan
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: